President Colombia voorzitter van OAS

MEXICO-STAD, 28 MAART. De Colombiaanse president César Gaviria wordt de nieuwe secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS). Gaviria werd gisteren gekozen boven zijn rivaal, de Costa-Ricaanse minister van buitenlandse zaken Bernd Niehaus.

Gaviria volgt de Braziliaan João Baena Soares op, die na vijf jaar het ambt neerlegt. De verkiezing van Baena's opvolger heeft veel voeten in de aarde gehad. Niehaus beschuldigde de Verenigde Staten er openlijk van grote druk te hebben uitgeoefend op de overige lidstaten om voor Gaviria te stemmen. De stemming was geheim, maar diplomaten bij de OAS in Washington gaven in privé-gesprekken toe dat de invloed van de VS een belangrijke factor was geweest bij de keuze van de meerderheid van de landen voor Gaviria.

Gaviria zal pas op 1 november in zijn nieuwe functie beginnen. Op 28 mei kiezen de Colombianen in een eerste ronde Gaviria's opvolger als president van het land, mogelijk een maand later nog gevolgd door een tweede stemronde, indien de eerste ronde niet leidt tot een kandidaat met een absolute meerderheid van stemmen.

De keuze van Gaviria betekent dat de OAS de traditie voortzet waarbij de secretaris-generaal uit één van de grote Zuidamerikaanse landen komt. Niehaus' argument was dan ook, dat het tijd was voor een functionaris uit een ander deel van het OAS-gebied. Bij de OAS zijn behalve de VS en Canada ook Mexico, de Middenamerikaanse, Zuidamerikaanse en Caraïbische landen aangesloten. Niehaus had in Zuid-Amerika alleen de steun van Chili en Venezuela, dat zijn eigen kandidaat op het laatste moment terugtrok. Suriname stemde voor Gaviria. Volgens het kamp van Niehaus hebben de kleine landen in het Caraïbisch gebied, maar ook een land als Ecuador dat aanvankelijk Niehaus steunde, zich laten intimideren of omkopen door de VS. De Amerikanen hebben de uitspraken gekwalificeerd als de rancune van een verliezer.

Hoewel de OAS het forum voor het inter-Amerikaanse overleg behoort te zijn, blijkt de organisatie in de praktijk vooral het standpunt van de Verenigde Staten in regionale kwesties te volgen. In één van de meest recente kwesties waarmee de OAS te maken heeft, de crisis in Haïti, blijkt hoe weinig de organisatie daadwerkelijk kan doen. Het OAS-embargo tegen Haïti heeft niet een verplichtend karakter voor de lidstaten, waarvan vele zich dan ook niets hebben aangetrokken van de aanbevelingen van de eigen organisatie.

Gaviria krijgt als eerste taak binnen de OAS de nu gescheurde gelederen weer te sluiten. De Colombiaanse president is voorts een groot voorstander van het Amerikaanse idee voor de vorming van een inter-Amerikaanse vrijhandelszone die zich uitstrekt van Alaska tot Vuurland.

    • Reinoud Roscam Abbing