Postorderbedrijf klaagt over farmaceutische groothandels

ROTTERDAM, 28 MAART. Linea Pharma BV in Arnhem, dat geneesmiddelen per postorder verkoopt, heeft samen met de apotheker van het bedrijf, R.J.J. Dijk in Amsterdam, het ministerie van economische zaken ingelicht over mogelijke samenspanning van twee farmaceutische groothandels. De groothandels weigeren de apotheker medicijnen te leveren, omdat hij voor Linea Pharma werkt. Volgens het Pharmaceutisch Weekblad van de apothekersorganisatie KNMP hebben Dijk en Linea Pharma een klacht ingediend, maar het bedrijf ontkent dat.

Economische Zaken onderzoekt of de groothandels OPG en Interpharm zich schuldig maken aan 'feitelijk afgestemd gedrag' door de apotheek te boycotten. In dat geval zou er sprake zijn van 'een economische machtspositie met gevolgen welke in strijd zijn met het algemeen belang', zo stelt het Weekblad.

Linea Pharma verstuurt geneesmiddelen per post aan verzekerden van Geové. Deze zorgverzekeraar heeft afgelopen jaar met succes een experiment voltooid in de regio Den Haag en probeert het postorderen van medicijnen - voor merendeels chronische patiënten - nu landelijk in te voeren. Linea Pharma werkt daarbij samen met de PTT en is gevestigd in het ditributiecentrum van de PTT in Arnhem.

Het ministerie zou volgens het Weekblad ook opheldering willen over de handelwijze van de KNMP-afdeling Amsterdam, die tegen apotheker Dijk een klacht bij de Raad van Tucht van de KNMP heeft ingediend. Medewerking aan een postorderbedrijf is volgens een eind februari gehouden ledenvergadering in strijd met de regels voor beroepsethiek. Omdat ook een royement als lid van de KNMP er niet toe hoeft te leiden dat Dijk zijn medewerking aan Linea Pharma staakt, hebben de collega-apothekers in Amsterdam hem nu uitgesloten van de nachtdienstregeling.

OPG en Interpharm hebben Dijk deze maand laten weten dat zij hem niet zullen bevoorraden. Vorig jaar besloot de OPG daartoe bij een voorganger van Dijk, die hierdoor zijn medewerking aan Linea Pharma moest staken. Inmiddels heeft de PTT bouwplannen ingediend bij de gemeente Arnhem voor een vestiging van een zogenoemde 'mega-apotheek', van waaruit het postorderen moet gaan plaatsvinden.