Paul Haines

Paul Haines: Darn It! (American Clavé AMCL 1014 2). Distributie: Dureco

De Amerikaanse dichter Paul Haines is in muziekkringen bekend van het libretto voor de in 1971 verschenen jazz-opera Escalator over the Hill. De componiste was Carla Bley, tot de solisten behoorden Gato Barbieri, John McLaughlin, Linda Ronstadt, Jack Bruce en Roswell Rudd. Op Haines' nieuwe produktie Darn It ! zijn die laatste twee er weer bij, en Carla Bley ook, maar het resultaat verschilt aanmerkelijk. Niet alleen door het ontbreken van groots spektakel - de bezettingen zijn heel klein - maar ook omdat er geen componist is die Darn It ! draagt.

Het project 'was guided by' Kip Hanrahan, een gewaardeerd ontwikkelaar van muzikale projecten, in dit geval blijkbaar een low budget-produktie. De teksten staan in machineschrift verticaal op dubbelzijdig bedrukte stroken, wat het lezen gezellig onhandig maakt. De eerste werd in 1986 vastgelegd door de Britse vocalist Robert Wyatt, de laatste in juni vorig jaar door Haines zelf. De bijdrage van Carla Bley bestaat uit een stukje voor speeldoos waarbij de luisteraar zelf de tekst mag lezen, gevolgd door heftige funk van bassist Melvin Gibbs met zang van DK Dyson, want in muzikaal opzicht is Haines nog even ruimhartig als 25 jaar geleden. Gevoelige saxofoon-recitaties van John Tchicai, folk op de dobro door Gary Lucas, kinderstemmetjes, Borneo drummers, bijna alles kan, zelfs een brekebenige boogie-woogie van pianist Paul Bley.

Hoe prettig gestoord deze dubbel-cd is, blijkt misschien het duidelijkst uit de slottekst C'etait la Nuit. Een Amerikaanse dichter die in het Frans de blues zingt, afgewisseld met een eenzame bezwerende trombone, wie heeft daarvan terug? Met wat wind in de rug wordt Darn it ! misschien wel net zo'n cult plaat als de Escalator waaraan met Rawalpindi Blues trouwens wordt gerefereerd.

    • Frans van Leeuwen