Na winst op Ajax nu harde 0-5

De euforie kende bij NEC de afgelopen week geen grenzen. Eerst was er, verleden week zondag in Amsterdam, de verrassende winst op Ajax in de halve finale van de strijd om de KNVB-beker. Een paar dagen later werd de Nijmeegse eerste-divisionist zonder zelf te spelen winnaar van een periodetitel. De club leek door de al wekenlange goede resultaten zelfs op weg de strijd aan te gaan met Dordrecht 90 voor rechtstreekse promotie naar de eredivisie.

Leek, want dit weekeinde verloor het team van trainer Jan Pruijn kansloos van de bescheiden middenmoter Helmond Sport. Met 5-0 liefst. Daardoor zakte NEC terug naar de vijfde plaats in de competitie en bedraagt de achterstand op de Dordrecht weer vier punten. Pruijn had een nederlaag al een beetje zien aankomen. En vindt het eigenlijk positief dat Helmond Sport met groot verschil won.

Is dat niet wat vreemd, een trainer die blij is met een grote nederlaag van zijn club?

Natuurlijk, maar als we dan toch moesten verliezen, dan ook maar meteen met grote cijfers. De jongens hebben de afgelopen week in een roes geleefd. En hoewel je als trainer natuurlijk probeert ze weer met beide voeten op de grond te krijgen, is dat niet eenvoudig na zo'n bekersucces. Woensdag dacht ik dat het me gelukt was, maar ja, toen kwam Voetbal International uit en lezen ze opnieuw wat voor prestaties ze wel niet hebben geleverd. Toen kon ik weer van voren af aan beginnen.

Werd er ook niet wat te makkelijk tegen Helmond Sport aangekeken?

Nee. De verschillen in de eerste divisie zijn zo klein dat in principe alles mogelijk is. Maar toen wij eenmaal achterkwamen, was het gedaan. Toen ontbrak de veerkracht om terug te komen. Dat krijg je na zo'n week.

Was deze nederlaag een incident?

Ik denk van wel. Ons voornaamste doel blijft promotie. En het liefst niet via de nacompetitie. De spelers denken er net zo over, alleen waren ze dat even vergeten. Door Helmond Sport zijn ze weer terug op aarde.

    • Paul de Lange