Mysterieuze ontvoering in Spanje ten einde

MADRID, 28 MAART. Dit weekeinde is een einde gekomen aan de langste ontvoering in de Spaanse geschiedenis. Na bijna anderhalf jaar gevangenschap en terwijl reeds lange tijd voor haar leven werd gevreesd, werd de apotheker Maria Angels Feliu (37) uit het Catalaanse dorpje Olot In de nacht van zaterdag op zondag afgezet bij een benzinestation in Gerona.

Feliu, moeder van drie kinderen, werd in november 1992 gekidnapt in de garage van haar huis door een groepje gemaskerde mannen. Enkele dagen later werd een losgeld geëist, maar een koffer met 50 miljoen peseta (700.000 gulden) werd nooit afgehaald op de afgesproken plek. Uiteindelijk lieten de ontvoerders niets meer van zich horen en gaandeweg was de hoop min of meer opgegeven dat Feliu nog in leven was.

De apotheker, dochter van een rijke industrieel, verscheen gisteren in Olot voor een uitgelaten menigte in het gezelschap van haar kinderen en haar man. Geëmotioneerd en bijzonder bleek verklaarde zij goed te zijn behandeld tijdens haar gevangenschap. Volgens de eerste medische onderzoeken verkeerde Feliu in goede lichamelijke en geestelijke gezondheid. Bij haar vrijlating verklaarde de familie van Feliu uiteindelijk geen losgeld te hebben betaald.

De ontvoering was aanleiding tot ingewikkelde complot-theorieën in en rond het dorp Olot. De politie arresteerde vorig jaar november twee mannen, nadat hun voormalige zakenpartner, met wie zij een detective-bureau dreven, hen had aangewezen als de daders.

De twee verdachten in de zaak werden ook na de onverwachte terugkeer van Feliu niet vrijgelaten. Inmiddels is de aangever van de twee mannen, Francisco Evangelista, spoorloos verdwenen, nadat hij vorige week voor verhoor bij de onderzoeksrechter was opgeroepen. Eerder deze maand had de politie nog tevergeefs gezocht naar het lichaam van Feliu, dat volgens Evangalista begraven zou zijn op het terrein van een boerderij.

    • Steven Adolf