'Leger Suriname gaf rebellen de kans te vluchten'

PARAMARIBO, 28 MAART. Het Surinaamse leger heeft bij de bevrijding van de Afobaka-stuwdam de rebellen van het Suriname Liberation Front (SLF) alle gelegenheid gegeven te vluchten.

Dit zegt Bappa, een van de opstandelingen die vorige week de stuwdam bezetten en 30 werknemers van het bauxietbedrijf Suralco gijzelden, in een verklaring tegen het mensenrechtenbureau Moiwanna'86. Geen van de rebellen is volgens hem gewond, gedood of gevangen genomen.

Bappa is bode van het mensenrechtenbureau en zocht zaterdag contact met directeur Rensch. Zijn beweringen staan haaks op die van het leger dat beweert dat bij de bevrijding vijf rebellen werden gedood. Legerbevelhebber Arthy Gorré wil nu dat er een grondig onderzoek wordt ingesteld. “Als er wantrouwen is over het verslag van het leger moet men de zaak maar onderzoeken. Ik ben echt niet met bedrog bezig. Er moet geen politiek bedreven worden met het leger”, aldus Gorré.

Volgens Bappa kwam de rebellenleider Maisie donderdagochtend samen met officier Melvin Linscheer de waterkrachtcentrale binnen. De bezetters waren van plan de militairen te ontwapenen, vertelt Bappa. “Er ging een schot af en Linscheer raakte in paniek. Hij was bang en begon te huilen. Maar beide partijen deden niets. De militairen hebben even gewacht. Wij hebben alle tijd gekregen te vluchten.” Maisie had eerder, tijdens de onlusten in het binnenland in de jaren tachtig, contact met Linscheer.

Bappa ontkende dat Bouterse opdracht heeft gegeven tot de bezetting van de dam. “Wij vechten niet in opdracht”, aldus Bappa. Eerder heeft Bouterse wel over de actie tegen Maisie gezegd dat hij niet bang hoefde te zijn en dat het een goed plan was.

Moiwanna-directeur Rensch zegt geen reden te hebben te twijfelen aan het verhaal van Bappa. Zelf had hij ook al vraagtekens geplaatst bij de verklaring van het leger. Van een van de gegijzelden had hij vernomen dat op het moment dat de militairen de waterkrachtcentrale binnenkwamen er nog gijzelaars aanwezig waren. Volgens de verklaring van het leger zouden zij gevlucht zijn en gevangen genomen.

De Moiwana-directeur heeft zaterdagavond onmiddellijk minister Soeshiel Girjasingh van Justitie op de hoogte gesteld van het verhaal van Bappa. Volgens Rensch geeft het een indicatie over de problemen waarmee de democratische rechtsstaat te kampen heeft. “Een legereenheid wordt naar Afobaka gestuurd, maar de opdracht van de regering wordt niet uitgevoerd. ïHoe loyaal is dit onderdeel van het leger?” aldus Rensch.