Kwartfinale om Davis Cup tegen Amerika

EINDHOVEN, 28 MAART. De overwinning werkte bevrijdend op Paul Haarhuis en Jacco Eltingh. En de champagne na de eenvoudige zege in het dubbelspel had de laatste remmingen verwijderd. Breeduit lachend en ontspannen grappend verheugden de tennissers zich zaterdagmiddag al op de wedstrijd tegen de Verenigde Staten. Het Nederlands tennisteam schoof dit weekeinde in Eindhoven de Belgen met 5-0 opzij, de Amerikanen hadden in New Delhi met dezelfde cijfers India van het gras geslagen. In de kwartfinale van het Davis-Cuptoernooi speelt Nederland in juli in Rotterdam tegen de beste tennissers van de wereld.

“Sampras komt zeker”, wist Jacco Eltingh. “Hij heeft nog een appeltje met ons te schillen.” De spelers hadden het er de vorige week tijdens het toernooi in Key Biscayne al uitgebreid over gehad. Sampras is het afgelopen jaar al twee keer door Eltingh verslagen, een zeldzame ervaring voor de Amerikaan. 'Als jullie winnen, en wij winnen, doe ik mee', hadden Sampras en zijn coach in Florida geroepen. “Agassi komt ook”, vulde Haarhuis aan. “Die wil altijd Davis Cup spelen.”

In New Delhi vertelde de Amerikaanse captain, Tom Gullikson, dat Courier en Sampras, zich al beschikbaar hadden gesteld voor de wedstrijd tegen Nederland. “We weten veel van het Nederlandse team”, zei Courier, die in India zijn twee enkelspelen won. “Ze hebben goede spelers. Het wordt een zware wedstrijd.” Nederland moet binnen vijftien dagen aankondigen op welke ondergrond de wedstrijd gespeeld wordt: gras, hardcourt of gravel. Courier zei dat het de Amerikanen niets uitmaakt. “Welke ondergrond ze ook kiezen. Het is onze beste ondergrond.”

De Verenigde Staten zijn als eerste geplaatst in de Davis Cup. Met Sampras, Agassi, Courier, Todd Martin, Michael Chang en desnoods Ivan Lendl heeft het een team dat op papier alleen door Duitsland, met Boris Becker en Michael Stich, te kloppen is. De VS wonnen het toernooi in 1990, 1992 en stonden in 1991 in de finale. Maar het landentoernooi geniet in Amerika nog steeds weinig aanzien. De wedstrijden zijn niet uitverkocht en leveren de organisatoren geen geld op. In Amerika tellen alleen Wimbledon en de US Open, de rest van het jaar is tennis ondergeschikt aan football, honkbal en basketbal. Vorig jaar had teamcaptain Tom Gorman zoveel krediet bij de toppers verspeeld, dat ze weigerden tijd vrij te maken voor de eerste ronde in Australië. Invallers Gilbert, Wheaton en de dubbel Grabb/Reneberg verloren in Melbourne op gras met 4-1. Dit jaar heeft de Amerikaanse tennisbond Gorman vervangen door Tom Gullikson, de broer van Tim, die Sampras coacht. Daarom spelen de toppers weer.

In het dubbelspel maakt Nederland een goede kans tegen de Amerikanen. Haarhuis en Eltingh bewezen zaterdagmiddag dat ze op dit moment het beste dubbel ter wereld zijn. De Belgen Xavier Daufresne en Filip de Wulf hielden met improviseren en vechtlust de race bij tot 4-3 in de eerste set. Maar nadat Daufresne, na een 40-0 voorsprong, als eerste zijn servicegame had ingeleverd, was de weerstand gebroken: 6-3, 6-4 en 6-2. Gisteren, in de dead rubbers, won Haarhuis eenvoudig met 6-2 en 6-2 van Daufresne en versloeg Siemerink invaller Bart Wuyts met 6-1 en 6-1.

De ontmoeting tegen de Verenigde Staten wordt in Rotterdam afgewerkt. Op de Müllerpier, vlakbij de Euromast, zal een stadion voor minimaal 12.500 plaatsten worden gebouwd, een operatie die een miljoen gulden kost. “Het is een kans om tennis te promoten”, stelde captain Stanley Franker. “En het is een kans voor dit team om beroemd te worden.”

“De voorbereiding staat al vast”, grapte Haarhuis. “We gaan na Wimbledon eerst naar Los Angeles, waar het Nederlands elftal de halve finale van het wereldkampioenschap speelt.” De finale van het WK voetbal, op 17 juli, moet vervolgens samenvallen met de beslissende partijen van de Davis-Cupwedstrijd.

Franker stelde iets anders voor. Een oefenwedstrijd tegen een land dat al is uitgeschakeld. Over de baansoort wilde Franker nog niets zeggen, al lieten Haarhuis en Eltingh doorschemeren dat het wel hardcourt (cement) zal worden. “Ik moet eerst met Richard Krajicek overleggen”, zei Franker. Krajicek is sinds november herstellende van een blessure aan beide knieën. Hij maakt volgende week zijn rentree in het enkelspel in Barcelona en speelt deze week al met Menno Oosting dubbel in Estoril.

“Als iemand durft te schrijven dat we favoriet zijn, is die gek”, zei Haarhuis. “Maar we zijn zeker niet kansloos. We kunnen de Davis Cup winnen, we hebben er de spelers voor, maar dan moeten wel alle stukjes van de puzzel op zijn plaats vallen. Krajicek kan van iedereen winnen. En Eltingh heeft al twee keer van Sampras gewonnen. Sampras vindt het prettig om tegen spelers zoals ik te spelen, maar hij heeft moeite met iemand als Edberg.”

“Oh, dus Edberg moet Nederlander worden”, vroeg Franker.

“Nee”, antwoordde Haarhuis. “Maar misschien moet niet ik, maar Jacco het enkelspel spelen.”

Sampras staat met 3-1 achter tegen de Nederlanders. Hij verloor tweemaal van Elting (7-6 en 6-4 in Atlanta en Philadelphia), en staat 1-1 tegen Krajicek. Hij speelde nog nooit tegen Haarhuis. Courier staat met 8-2 voor. Hij verloor zijn enige partij met Eltingh (6-4 en 6-3 in Kuala Lumpur), maar won vier van de vijf partijen van Krajicek en leidt met 4-0 tegen Haarhuis.

    • Remmelt Otten