Koschnick gaat voor EU Mostar besturen

IOANNINA, 28 MAART. De Duitse SPD-politicus Hans Koschnick gaat namens de Europese Unie de opbouw van de door de burgeroorlog in Bosnië zwaar verwoeste stad Mostar leiden. De ministers van buitenlandse zaken van de twaalf lidstaten van de EU stemden afgelopen weekend in met de kandidatuur van Koschnick tijdens hun informele beraad in de Griekse stad Ioannina.

De benoeming van de 64-jarige Koschnick - lid van de Duitse Bondsdag en oud-burgemeester van Bremen - is mogelijk geworden door het vredesakkoord dat Kroaten en moslims eerder deze maand hebben getekend. Vorig jaar september al besloten de EU-ministers van buitenlandse zaken om Mostar onder EU-beheer te stellen. De bedoeling is dat Sarajevo onder beheer van de Verenigde Naties zal komen te staan.

Lord Owen, de bemiddelaar namens de EU in ex-Joegoslavië, noemde de aanwijzing van een EU-beheerder voor Mostar een positieve stap. “Het is goed dat de Europese aanwezigheid (bij het vredesproces in Bosnië) op deze wijze wordt onderstreept”, aldus Owen. Bij de totstandkoming van het in Washington gesloten akkoord tussen Kroaten en Bosniërs over een federatie is Owen niet betrokken geweest. Bij de onderhandelingen daarover hebben de Amerikanen het initiatief naar zich toegetrokken.