Kok: selecteren op huidskleur aan grens toegestaan

DEN HAAG, 28 MAART. Vice-premier Kok vindt dat marechaussee en politie mensen die de Nederlandse grens overkomen op huidskleur mag selecteren.

Dit zei de PvdA-lijsttrekker afgelopen zaterdag voor de Tros-radio. Kok reageerde op de controles die achter de grens zullen worden gehouden in het kader van het verscherpte asielbeleid. Enkele jaren geleden had de PvdA tijdens het Tweede Kamer-debat over de legitimatieplicht nog grote bezwaren tegen selectie op grond van huidskleur. Koks partijgenoot en staatssecretaris van justitie Kosto heeft die nog steeds. Dat bleek vorige week tijdens het debat in de Tweede Kamer over het asielbeleid van het kabinet. Toen noemde Kosto selectie op grond van huidskleur “niet zinvol en principieel ook niet toegestaan”.