Koerden demonstreren massaal in Mannheim ondanks politieverbod

MANNHEIM, 28 MAART. Ongeveer tienduizend Koerden hebben gisteren, ondanks een verbod van de politie, betoogd in de Duitse stad Mannheim ter herdenking van de twee Koerdische vrouwen die zich de afgelopen week door zelfverbranding van het leven beroofden. Zij beschuldigden Duitsland van medeplichtigheid bij de strijd van de Turkse regering tegen de Koerden.

De honderden politiemensen die samengetrokken waren maakten gebruik van waterkannonnen om de menigte te verspreiden. Tijdens de manifestatie, die overwegend rustig verliep, werden 32 Koerden gearresteerd.

In een poging de komst van de Koerden naar Mannheim tegen te gaan had de politie aan de rand van de stad wegblokkades opgezet om passanten te controleren. Daarbij werden tweehonderd slag- en steekwapens in beslag genomen. Ter hoogte van het drielandenpunt hield de Duitse politie Koerden uit België tegen. De Duitse autoriteiten konden gisteren niet het bericht bevestigen dat een derde Koerd zich door middel van zelfbebranding om het leven zou hebben gebracht.

De Duitse minister van binnenlandse zaken, Manfred Kanther, beloofde opnieuw alles in het werk te zullen stellen om een einde aan de onrust te maken. Kanthers woordvoerder dankte de politie van Mannheim voor het doortastende optreden. Maar Koerdische woordvoerders hekelden het politie-optreden dat nodeloos gewelddadig zou zijn geweest. “We zijn ervan overtuigd dat er geen sprake geweest zou zijn van geweld bij de viering van het Koerdische nieuwjaar als de politie niet tussenbeide was gekomen”, aldus Ali Sapan, woordvoerder van het Nationale Bevrijdingsfront van Koerdistan (ERNK). De ERNK wordt bechouwd als de politieke arm van de extremistische Koerdische organisatie PKK, die al tien jaar strijdt voor zelfstandigheid voor de Koerden in het Oosten van Turkije. Bij die strijd zijn tot dusver 11.000 mensen om het leven gekomen. (Reuter)