Juryleden in proces-Riina bedreigd

ROME, 28 MAART. Een proces tegen mafialeider Totò Riina is onderbroken omdat vijf juryleden hun functie hebben neergelegd nadat ze waren bedreigd.

In een verklaring hebben de vijf gezegd dat de mafialeiders manieren contact met hen hebben opgenomen om te proberen in het proces tegen Riina een gunstige uitspraak te krijgen. De vijf zijn met de dood bedreigd voor het geval zij niet wilden meewerken. De bewuste zaak is een van de processen tegen Riina, in verband met de moord in de gevangenis op een mafialeider in 1983.

In Italië zitten guidici popolari, een soort volksjury, bij strafprocessen naast de rechter. Zij kunnen ook vragen stellen en overleggen mee over de uitspraak, maar hun rol is beperkter dan bijvoorbeeld in de Verenigde Staten. Het proces tegen Riina moet nu opnieuw beginnen, volgende maand.

Afgelopen weekeinde heeft de politie weer successen geboekt in de strijd tegen de mafia. In het Noorditaliaanse stadje Desenzano del Garda werd een van de belangrijkste mafiabazen uit de Siciliaanse stad Catania gearresteerd, de 34-jarige Aldo Ercolano. Hij wordt ervan verdacht zijn oom Nitto Santapaolo te zijn opgevolgd na diens arrestatie vorig jaar.

Frankrijk heeft zaterdag een leider uitgeleverd van de camorra, de Napolitaanse versie van de mafia. Het is Michele Zaza, die in mei vorig jaar was gearresteerd aan de Côte d'Azur.

De politie in Turijn heeft gisteren gezegd dat zij een plan heeft verijdeld om een moordaanslag te plegen op Luciano Violante, de voormalige voorzitter van de parlementaire anti-mafiacommissie. Het plan voor de aanslag zou al enige tijd geleden zijn gemaakt, voordat Violante in opspraak kwam wegens beschuldigingen aan het adres van Silvio Berlusconi. De aanslag had vlak voor of vlak na de verkiezingen van gisteren en vandaag gepleegd moeten worden.