Italtel en Siemens samen in bedrijf telecomapparatuur

ROME, 28 MAART. Het Italiaanse telecommunicatiebedrijf Italtel heeft met Siemens een akkoord bereikt over de vorming van een joint venture voor de fabricage van telefoonapparatuur, onder andere centrales.

De overeenkomst met de Italiaanse dochter van Siemens betekent dat er een einde komt aan de samenwerking tussen Italtel en het Amerikaanse telecommunicatiebedrijf AT&T, dat twintig procent van Italtel had. Dat aandeel zal waarschijnlijk weer worden teruggekocht door de Stet, de overkoepelende staatsholding voor telecommunicatie waaronder ook Italtel valt.

Er zijn geen officiële mededelingen gedaan over het geld dat is gemoeid met de joint venture. De gezamenlijke omzet van Italtel en de Italiaanse dochter van Siemens bedraagt nu ongeveer 3,4 biljoen lire, ruim vier miljard gulden. Driekwart daarvan komt van Italtel. Het akkoord voorziet in een kapitaalinjectie door Siemens. De schattingen hierover lopen uiteen van 1,5 maar twee miljard gulden. De partners zullen ieder een belang van vijftig procent hebben in de joint venture. De managing director zal volgens het akkoord aangewezen worden door de Stet.

Het akkoord maakt een einde aan maanden van speculatie over Italtel, dat al geruime tijd op zoek is naar een internationale partner. “Het akkoord met Siemens opent nieuwe perspectieven voor ons bedrijf en voor de Italiaanse industrie in haar geheel,” zei Salvatore Randi, de managing director van Italtel. Volgens berichten in de Italiaanse pers waren ook Eriksson (Zweden), Alcatel (Frankrijk) en AT&T geïnteresseerd in samenwerking.

Het is de bedoeling dat de joint venture, die in augustus operatief moet worden, in 1996-97 veertig procent van zijn produktie exporteert. Een van de belangrijkste produkten van Italtel zijn de UT-centrales, relatief goedkope numerieke centrales die geschikt zijn voor centra met niet al te omvangrijk telefoonverkeer.

Het akkoord tussen Italtel en Siemens is de tweede belangrijke ontwikkeling in de Italiaanse telecommunicatiesector in korte tijd. Eerder deze maand zijn de vijf verschillende telefoongroepen samengegaan in Telecom Italia. Twee belangrijke beslissingen voor de komende maanden zijn het toelaten van een concurrent voor cellulaire telefoons en de privatisering van de staatsholding Stet, die aan het eind van dit jaar zijn beslag zou moeten krijgen.

    • Marc Leijendekker