Israel stemt in met Palestijnse politie in Hebron

TEL AVIV, 28 MAART. Israel gaat ermee akkoord dat over een week Palestijnse politieagenten en internationale waarnemers uit Noorwegen in Hebron en de Gaza-strook worden gestationeerd.

Volgens de Israelische onderminister van buitenlandse zaken, Jossi Beilin, hebben Israel en de PLO nog geen overeenstemming bereikt over de aantallen politie-agenten en waarnemers die naar Gaza en Hebron komen. Verwacht wordt dat dit en nog andere uitstaande problemen tussen Israel en de PLO morgen in Kairo zullen worden opgelost.

Dan zullen tevens de onderhandelingen over het opzetten en de uitvoering van zelfbestuur in de Gazastrook en het district Jericho in versneld tempo kunnen worden hervat. Deze onderhandelingen werden door de PLO onderbroken uit protest tegen de door dr Baruch Goldstein op 25 februari uitgevoerde massamoord in de moskee in Hebron.

Met Palestijnse politie-agenten naar de stad der aartsvaders in aantocht neemt de spanning in de Israelische politiek over het lot van 415 joden in het centrum van die stad toe. Onder de kolonisten doen hardnekkige geruchten de ronde dat het Israelische leger zich opmaakt om de joden uit het centrum van Hebron te verwijderen. Deze geruchten worden gevoed door aanhoudende uitspraken van regeringswoordvoerders in die richting. Nog vanmorgen zei minister van buitenlandse zaken Shimon Peres dat joden en Palestijnen niet langer in het centrum van Hebron kunnen samenleven. Hij wilde zich echter niet uitlaten over de manier waarop de regering Rabin denkt daaraan een einde te maken. Tijdens een vraaggesprek voor de televisie zei Peres gisteravond dat “het lot van Israel niet alleen door de joden in Hebron zal worden bepaald”.

Benjamin Netanyahu, de leider van de Likud-oppositie heeft vanmorgen de regering gewaarschuwd de plannen tot verwijdering van de joden uit het centrum van Hebron uit haar hoofd te zetten. “Hebron is het hart van Erets-Israel en wij hebben de stad nooit als bezet gebied beschouwd”, zei hij. De Likud-leider waarschuwde voor een ernstige scheuring in het Israelische volk als de regering tot verwijdering de kolonisten overgaat. Hij riep op tot het openen van een dialoog om onheil te voorkomen.

Kolonisten uit de joodse wijk Kiryat Arba bij Hebron hebben het afgelopen weekeinde pogingen gedaan de joodse inwoners in het centrum van Hebron te bereiken, ondanks het uitgaansverbod dat daar nog van kracht is. Tijdens een handgemeen met de soldaten werden tien kolonisten gearresteerd en werden enkele wapens in beslag genomen. Om veiligheidsredenen heeft het leger een voor komende woensdag geplande solidariteitsmars naar de joden in Hebron verboden. De organisatoren, van de Raad van joodse nederzettingen, hebben echter aangekondigd het aangekondigde verbod te zullen trotseren.

Intussen beklagen de Palestijnen zich dat nog tien wijken in Hebron, waarin onder meer de markt en het busstation liggen, nog altijd aan een uitgaansverbod zijn onderworpen. Volgens Palestijnse kringen zijn het afgelopen weekeinde tijdens incidenten in de Gaza-strook en op de Westelijke Jordaanoever minstens dertig Palestijnen gewond. Een Israelische officier wiens auto in de Gazastrook in een door Hamas opgezette hinderlaag terechtkwam, liep nogal ernstige verwondingen op. De Israelische onderminister van buitenlandse zaken, Yossi Beilin, zal aan het hoofd staan van een Israelische delegatie die medio april in Oman zal deelnemen aan een internationale waterconferentie. Het is voor het eerst dat Israel deelneemt aan een multilaterale conferentie in het Midden-Oosten. “Het betekent een belangrijke vooruitgang in onze betrekkingen met de Arabische staten”, aldus minister Beilin. (Reuter)

    • Salomon Bouman