Hoge opkomst bij verkiezingen in de Oekraïne

MOSKOU, 28 MAART. De opkomst bij de parlementsverkiezingen in de Oekraïne is aanzienlijk hoger uitgevallen dan was verwacht.

Vanochtend is gemeld dat 74,57 procent van de kiezers is opgekomen en dat de verkiezingen in 446 van de 450 kiesdistricten geldig zijn geweest. De hoogte van de opkomst is verrassend na een verkiezingscampagne die vooral tot verwarring had geleid. In veel kiesdistricten vochten meer dan tien kandidaten om de beschikbare zetel, en slechts één op de tien was kandidaat namens een politieke partij.

De kieswet bepaalt dat een kandidaat pas wint als hij meer dan 50 procent van de stemmen haalt bij een opkomst van meer dan 50 procent, gemeten in zijn district. Tot gisteren werd gevreesd dat zelfs na de tweede ronde op 10 april een deel van de zetels onbezet zou blijven. President Kravtsjoek zei dit weekeinde zelfs dat indien een aanzienlijk deel van de zetels leeg zou blijven, hij zichzelf bijzondere volmachten wilde toebedelen en de presidentsverkiezingen van juni wilde uitstellen. Concrete uitslagen zijn er nog nauwelijks. Wel is gebleken dat ex-premier Koetsjma, favoriet voor de presidentsverkiezingen, in zijn kiesdistrict 90 procent van de stemmen heeft gekregen. Ook de nationalistische oppositieleider Tsjornovil, ex-dissident en eveneens kandidaat bij de presidentsverkiezingen, is gekozen, evenals de voormalige minister van privatisering Lanovoj, een prominente hervormer.