Groningen krijgt weer tandartsenopleiding

ZOETERMEER, 28 MAART. Aan de Groningse Universiteit komt volgend jaar weer een tandartsenopleiding. Dit heeft staatssecretaris M.J. Cohen vandaag besloten. Utrecht krijgt geen nieuwe opleiding, de capaciteit van de bestaande opleidingen in Nijmegen en Amsterdam blijft gelijk.

In 1987 werd de studierichting in Groningen opgeheven en twee jaar geleden werden de laatste tandartsen afgeleverd. De toenmalige minister Deetman (onderwijs) besloot tot sluiting van de tandartsenopleidingen in Groningen en Utrecht omdat een overschot aan tandartsen werd verwacht. Maar in december 1992 concludeerde de Stuurgroep Toekomstscenario's Gezondheidszorg dat er juist een tekort te verwachten was. Er zijn inmiddels meer vrouwelijke tandartsen die vaker in deeltijd werken en patiënten zijn tegenwoordig later aan een kunstgebit toe zodat langer tandheelkundige zorg nodig is. Minister Ritzen (onderwijs) besloot daarom eerder dit jaar weer tot uitbreiding van de opleidingscapaciteit.

De Groningse Universiteit krijgt dertig opleidingsplaatsen toegewezen. Tegelijkertijd mag de Hanzehogeschool van Groningen een opleiding mondhygiëne beginnen, eveneens met dertig plaatsen. Samenwerking tussen deze opleidingen moet bewerkstelligen dat tandheelkundige zorg in toekomst door 'tandheelkundige teams' wordt verzorgd. “Een geïntegreerde opleiding is gemakkelijker op te zetten in een geheel nieuwe vestiging”, aldus het ministerie. Volgens Onderwijs heeft het streven naar “evenwichtige spreiding van onderwijs- en zorgvoorzieningen” de doorslag gegeven bij de keuze voor Groningen boven Utrecht.

Rector magnificus Van Ginkel van de Utrechtse Universiteit reageerde vanmorgen “buitengewoon teleurgesteld” op de afwijzing van het verzoek van Utrecht om de tandartsenopleiding te mogen heropenen. Hij sprak van “een nieuwe planningsfout”. “In de rest van het overheidsbeleid komt men al weer terug van het spreidingsbeleid, omdat dat toch mislukt. Alleen in het hoger onderwijs bestaat zoiets nog.”