Go Ahead beëindigt duel met acht spelers en zonder trainer

ROTTERDAM, 28 MAART. Go Ahead Eagles zal komend zaterdag tegen RKC vermoedelijk met een veredeld jeugdelftal moeten aantreden. Scheidsrechter Reygwart gaf de ploeg uit Deventer gisteren tegen FC Groningen liefst vier rode en drie gele kaarten. Naar verwachting zullen vijf Eagles-spelers de komende wedstrijd niet kunnen spelen wegens een schorsing.

Ook trainer Henk ten Cate zal waarschijnlijk worden gestraft. Hij kreeg één van de vier rode kaarten wegens aanmerkingen op de leiding. Ten Cate stoof briesend het veld in en uitte zijn grote ongenoegen. “Ik heb gezegd dat de arbitrage een schande was”, verklaarde de trainer.

Ten Cate was na afloop woedend op Reygwart. “Die man gaf de meeste kaarten voor onbenullige overtredingen. Hij kwam hier om vijf voor twee binnenrennen en dacht zeker dat dit een gemakkelijk wedstrijdje was. Hij heeft de zaak gigantisch uit de hand laten lopen.”

Op zich waren de bestrafte overtredingen van de Deventenaren echter ook rode kaarten waard. Schenning kreeg in de 52ste minuut zijn tweede geel voor een onbesuisde actie, Pothoven haalde acht minuten later Pijper van achteren neer en kort voor tijd legde doelman Wolbers de doorgebroken Sahepaty tegen het gras. Speler Knippenberg moest derhalve de wedstrijd als keeper afmaken. De twee wissels waren al verbruikt. Knippenberg verrichtte nog een aantal aardige reddingen. Hij werd nog één keer gepasseerd. FC Groningen won uiteindelijk met 3-1.

Volgens Ten Cate had arbiter Reygwart Go Ahead vlak voor tijd ook nog een strafschop onthouden na een handsbal van Wijnhard. “Hij zei dat Wijnhard zijn gezicht met zijn handen beschermde. Belachelijk”. Reactie van de scheidsrechter zelf: “Dat mogelijke handsgeval was voor mij duidelijk. Die speler kon de bal niet meer ontwijken en kreeg de bal tegen zijn lichaam of zijn arm. Het was in ieder geval geen opzettelijke hands. Die speler kan op zo'n moment moeilijk een arm afschroeven.” En over het verhaal van Ten Cate dat hij pas laat in Groningen zou zijn gearriveerd: “Waar haalt die man het vandaan? Ik was hier om vijf over half twee.”