Gecrashte Verstappen over Irvine: 'Hij is gek'

SAO PAULO, 28 MAART. Met een gigantische crash kwam gisteravond halverwege de race een einde aan de eerste Grand Prix van de Nederlandse autocourer Jos Verstappen. Hij wilde aan het einde van een recht stuk met een snelheid van tegen de 300 kilometer per uur een groepje van drie auto's voor hem inhalen. Op het moment dat Verstappen naast Eddie Irvine reed, gooide de Brit zijn stuur om en drukte hij de Nederlander van de baan. Verstappen kwam met zijn wielen op het gras terecht, verloor de macht over het stuur en nam met een schroef alle drie de andere auto's mee van de baan. Zijn wagen vloog meters door de lucht, landde op de achterkant van de voorste wagen en smakte op één wiel total-loss naast de baan.

“Ik kan niet anders zeggen: hij is gek”, was de eerste reactie van Verstappen op het gedrag van Irvine. De organisatie gaf Verstappen gelijk. Irvine, die beweerde dat hij Verstappen niet had gezien omdat zijn spiegel was afgebroken, werd als de schuldige aangewezen. Hij kreeg een startverbod voor de volgende race - de Grand Prix van Japan op 17 april - en een boete van 20.000 gulden.

Irvine heeft een reputatie als wilde rijder. Hij kreeg vorig jaar bij zijn debuut na afloop een vuistslag van Ayrton Senna, die vond dat Irvine zich onverantwoordelijk had gedragen. Daarom had Verstappen ook zichzelf wel iets kunnen verwijten. Hij had er in Brazilië rekening mee moeten houden dat Irvine onberekenbaar rijdt. In zijn eerste race had Verstappen daarom zijn geduld moeten bewaren en zich niet moeten laten verleiden tot een riskante inhaalmanoeuvre. Vechtlust wordt gewaardeerd, maar degelijkheid staat eveneens hoog op de verlanglijst van de teambazen.

“Ik voelde niets toen ik begon te vliegen. Mijn enige zorg was op mijn pootjes terecht te komen”, vertelde Verstappen na afloop. “Ik had beter gewoon kunnen uitvallen, hoewel mij geen enkele blaam treft en het team er ook zo over denkt, blijft het doodzonde.” In de 52 races die Verstappen de afgelopen twee jaar had gereden in het Opel-Lotus- en het Formule-3-kampioenschap, haalde de 22-jarige Limburger zes keer de finish niet, waarvan drie keer als gevolg van een crash.

Verstappen had een uitstekende start met zijn Benneton-Ford, lag lange tijd negende en klom naar een vijfde positie. Door een mislukte pitstop, waarbij zijn motor afsloeg en hij ongeveer een halve minuut verloor, liep hij vervolgens één ronde achterstand op.

Het gevecht om de eerste plaats werd in het begin gedomineerd door de Braziliaan Ayrton Senna. Schumacher, teamgenoot van Verstappen, nam de eerste plaats over na de eerste stop. De 25-jarige Duitser behield daarna met gemak de leiding. De jagende Senna maakte bovendien een stuurfout, spinde van de weg en moest de strijd staken, omdat zijn motor afsloeg. De Brit Damon Hill (Williams-Renault) eindigde als tweede, de Fransman Jean Alesi (Ferrari) als derde.