Eurofighter ondergaat luchtdoop

Het Europese gevechtsvliegtuig Eurofighter 2000 heeft zondag vanaf een vliegveld bij Manching in Zuid-Duitsland zijn eerste vlucht gemaakt. De Eurofighter is een gezamenlijk project van de vliegtuig-industrieën van Duitsland, Groot-Britannië, Italië en Spanje. De luchtmachten van deze vier landen willen ongeveer 650 van deze vliegtuigen in gebruik nemen. Ze moeten verouderde types gaan vervangen.

De datum van de luchtdoop van de Eurofighter is meer dan twee jaar uitgesteld. Onenigheid binnen het samenwerkingsverband, uit de hand lopende ontwikkelingskosten en de afnemende dreiging na de ontbinding van het Warschaupact waren daarvan de belangrijkste oorzaken. Frankrijk stapte in 1985 uit het project en bouwde een eigen toestel: de Rafale. Daarna dreigde Duitsland het project te verlaten als de stuksprijs van 130 miljoen D-mark niet omlaag ging.

Deskundigen twijfelen over de gevechtscapaciteiten van de Eurofighter. Het besturingsmechanisme van het toestel zou veel te complex zijn en de aerodynamische vormgeving zou de Eurofighter instabiel maken. Alle vertragingen hebben er in ieder geval al toe geleid dat het toestel achterop is geraakt bij zijn economische en militaire concurrenten. Het prototype van de Franse Rafale vloog al in 1991. De duurdere maar aan de Eurofighter veruit superieur geachte Amerikaanse Lockheed F-22 zal in 1998 in produktie worden genomen. Ook de iets minder geavanceerde Russische Soekhoi-35 kan zich volgens deskundigen met de Eurofighter meten. Het Russische toestel zal al in 1996 op de markt komen.

    • Menno Steketee