'Die Afrikanen zijn zo goed; ze zijn bijna niet te verslaan'

DEN HAAG, 28 MAART. De winnaar van de twintigste editie van de City-Pier-City Loop, de Keniaan Benson Masya, zit na afloop in een rustig hoekje van het boven de finish gebouwde VIP-dorp aan het Lange Voorhout. De tengere Keniaan krijgt gezelschap van de beste lopers van de halve marathon. Een handvol landgenoten, een Tanzaniaan en een paar Ethiopiërs. Van uitbundigheid is geen sprake. De atleten zwijgen vooral, ze zijn moe. De paraplu's en de kistjes thee, hen bij de prijsuitreiking overhandigd door de veelvoudige Engelse wereldrecordhouder Sebastian Coe, liggen in een hoek. De hardlopers hebben trek. Iets eten en dan terug naar het hotel.

De consumptiebonnen worden ingeruild voor een kop thee of een glas water. Angelina Kanana, tweede bij de vrouwen achter Jane Salumae uit Estland, probeert een witte boterham met worst. Na twee happen gooit de Keniaanse het beleg terug op de schaal. Ze neemt genoegen met droog brood. De anderen volgen haar voorbeeld.

Tien minuten nadat Tweede-kamerlid Terpstra gisteren het startschot loste, slaakt Henryk Paskal uit het Poolse Pila een diepe zucht. De wedstrijdlopers zijn de Bezuidenhoutseweg nog niet af en Masya - startnummer 1, hij won de loop vorig jaar ook al - sleurt aan kop van het veld. De Poolse coach constateert vanuit de perswagen, dat er weer eens niets te beginnen valt tegen de Afrikaanse water- en broodlopers.

Vrijdag arriveerde de Poolse coach na een autorit van vijftien uur met vijf pupillen in de residentie. “Die Afrikanen zijn zo goed. Er valt bijna niet van te winnen.” Even later neemt Masya een voorsprong van vijftig meter, die hij niet meer zal afstaan. Zenuwachtig kijkt de coach steeds naar zijn stopwatch. “Waar blijft Gajdus toch?”

Gregorz Gajdus heeft net een hoogtestage van vier weken in Kenia achter de rug. Vorig jaar eindigde hij nog als negende in de marathon van New York. Maar om verder te komen, dient er te worden geïnvesteerd. Vandaag moet het maar eens lukken, vindt zijn coach. Halverwege de race veert Paskal voor de zoveelste keer op. Eindelijk heeft hij zijn pupil in het vizier. Gajdus loopt op een vierde stek, vlak achter de Afrikaanse koplopers. “Sinds een aantal jaren steekt de Poolse regering nauwelijks geld in de sport. Sporters hebben er een baan bij moeten nemen. In mijn tijd was je militair en kreeg je alle tijd voor je sport die je maar wilde”, legt de coach uit.

Tien minuten nadat Masya heeft gewonnen, zit Henryk Paskal met zijn lopers in een bus achter de finishlijn. De Polen zijn tevreden. Gajdus is vierde geworden. De andere vier eindigden bij de eerste zeventien. Voordat we morgen weer naar huis rijden vieren we feest, verklaart de coach. En over veertien dagen, als de marathon van Rotterdam wordt gelopen, zullen ze er weer zijn.

Beste Nederlander gisteren was Bert van Vlaanderen. Zonder roekeloos zijn krachten aan te spreken rende de marathonloper naar een twaalfde plaats. Zijn achterstand op de winnaar bedroeg bijna twee minuten. Niettemin sprak Van Vlaanderen na afloop van “een perfecte race”. “Ik heb me niet geforceerd. Niet geprobeerd Masya bij te benen, dat is zinloos.” De City-Pier-City Loop paste in Van Vlaanderens voorbereiding op marathon van Parijs, die hij verkiest boven die in de Maasstad. “De organisatie van Parijs deed me een mooie aanbieding.”

Van het verwachte duel tussen Marti ten Kate en Tonnie Dirks kwam niets terecht. De geblesseerde Ten Kate verscheen niet aan de start. Dirks stelde met een achttiende plaats teleur. Drie weken geleden werd hij nog met overmacht voor de zevende keer Nederlands kampioen veldlopen. Sindsdien is vorm verdwenen. “Heel triest” noemde Dirks zijn mislukte test voor de marathon van Rotterdam. Een afdoende verklaring voor zijn falen had hij niet. “Mijn bloed is goed, wist ik maar waaraan het ligt. In deze vorm heb ik in Rotterdam niets te zoeken. Maar ach, dood ga ik niet. Mijn tractor doet het nog”, relativeerde de Brabantse plattelander zijn echec.

Carla Beurskens zal in Rotterdam zeker van start gaan. De veterane (41) haalde in Den Haag een fraaie derde plaats. Met een tijd van 1.12.26 bleef zij Christine Toonstra, vierde, ruim een minuut voor.

De Pickwick Run Classics, het nationale wegcircuit waarin zeven loopklassiekers zijn opgenomen, werd gisteren in Den Haag afgesloten. De Tanzaniaan Francis Nade won het klassement. Met zijn tweede plaats in de City-Pier-City Loop verdong hij de afwezige Ethiopiër Getaneh Tessema van de eerste plaats in het 'Thee-circuit'.

Tot de 6.700 deelnemers aan de recreantenloop behoorde ook kroonprins Willem Alexander. Met startnummer 109 op de borst liep 'Alex van Breda' de 21 kilometer in 1 uur en 59 minuten. “Een ontspannen race”, beoordeelde de prins na afloop zijn prestatie.

    • Arjen Ribbens