Davis Cup

Het scheelde weinig of in het eerste weekeinde van het toernooi om de Davis Cup waren de finalisten van de voorgaande editie uitgeschakeld. Duitsland redde zich in Graz tegen Oostenrijk en won met 3-2. Michael Stich verloor gisteren op gravel in vijf sets (4-6, 7-6, 6-4, 3-6 en 10-12) van Thomas Muster, maar Marc-Kevin Goellner won vervolgens de belissende partij van Horst Skoff.

Stich was niet te spreken over het fanatieke publiek. “Ondersteuning is goed. Maar wie het in zijn hoofd haalt mij na vijf uur strijd uit te jouwen, is rijp voor een klap op zijn hoofd.”

Australië was in St. Petersburg niet opgewassen tegen Rusland dat met 4-1 zegevierde. “Australië is een eeuw lang een toonaangevend land geweest”, zei Alexander Volkov in St. Petersburg na zijn beslissende zege op Patrick Rafter. “Het was hoog tijd daar verandering in te brengen.” Volkov leed vrijdag tegen Jamie Morgan de enige nederlaag voor de Russen. Jevgeni Kafelnikov won zijn beide enkelspelen en versloeg met Olhovski het gerenommeerde dubbel Woodbridge/Woodforde.

Spanje deed het in Madrid tegen Italië beter dan vorig jaar in Barcelona toen Nederland met een zwaar bevochten zege (3-2) vertrok. Het werd 4-1 voor de Spanjaarden, onder meer door twee overwinningen van Sergi Bruguera.

In de kwartfinales (15-17 juli) speelt Nederland tegen de Verenigde Staten, Frankrijk (winst op Hongarije) tegen Zweden (winst op Denemarken), Rusland tegen Tsjechië (winst op Israel), en Duitsland tegen Spanje.