Damrak wacht op Wall Street, licht hogere koersen

AMSTERDAM, 28 MAART. De Amsterdamse beurs reageerde vanochtend afwachtend op Wall Street. Na de forse koersdalingen van vorige week kwam de handel moeizaam op gang en was er desondanks een stijgende tendens waarneembaar. Tegen het middaguur noteerde de Amsterdam EOE-index een stijging van 1,82 punten naar 408,65.

AMSTERDAM De stijgende lijn die zich vanochtend op het Damrak voordeed was zowel merkbaar bij obligaties als aandelen. Bij de obligaties leidde dit tot een prijshoudende stemming, terwijl op de aandelenmarkt na een lager begin een aantal hogere koersen werden neergezet.

Londen gaf in de loop van de ochtend een licht herstel te zien en Frankfurt opende 12 punten beter. Maar de forse dalingen in Wall Street lagen nog vers in het geheugen. Daarom werd voorzichtig gehandeld en afgewacht wat Wall Street later op de dag zou doen. De chemiewaarden toonden een lichte verbetering. Dit resulteerde in een winst voor DSM, dat zich vorige week weinig aantrok van de malaise op de beurs, van 1,70 op 130,70. Akzo boekte een vooruitgang van 1,80 op 216,40. Het hoofdfonds Koninklijke Olie lag goed in de markt met een winst van 1,10 op 191. KLM werd 1,30 duurder op 45,40 en Fokker klom met een gulden naar 16. Het afgelopen weekeinde boekte de Nederlandse vliegtuigbouwer een order van de overheid die de oude Fokker F28 Fellowship inruilt voor een Fokker 70, die in 1996 wordt geleverd. Ook een groot Amerikaans bedrijf, dat onbekend wil blijven, heeft een F70 executive jet besteld.

Uitgever Elsevier werd een gulden hoger gewaardeerd op 167,40. VNU ging 1,20 vooruit op 175. Voor ING werd veertig cent meer betaald op 81,20 en Philips won zes dubbeltjes op 53,70.

Tot de dalers behoorde Heineken dat een gulden lager werd verhandeld op 227. Heineken Holding ging zelfs met 1,50 naar beneden op 198,50. Voor het overige bleven de verschillen op de hoofdmarkt beperkt tot dubbeltjeswerk.

Ondanks de malaise in de autoindustrie, waarvan toeleverancier Polynorm sterk afhankelijk van is, steeg de koers van het fonds vanochtend met een gulden naar 164,00 gulden op de lokale markt van de effectenbeurs. Het bedrijf voorziet betere resultaten in 1994 en dat werd prompt dor de beleggers beloond met een hogere waardering. Aalberts was op de lokale markt de grote verliezer. Het fonds leverde 2,00 gulden in op 74,00.

De Amerikaanse dollar is het weekeinde doorgekomen met een vrijwel onveranderde koers. In Amsterdam begon de dollar vanochtend op 1,8755.

TOKIO Het belangrijkste nieuws op de beurs van Tokio was vandaag de bekendmaking dat Itochu Corporation met drie partners van plan is een nieuwe maatschappij voor kabeltelevisie op te richten. Het haalde de slappe handel (ongeveer 250 miljoen aandelen) enigszins uit het slop. Aandelen van bedrijven die actief zijn op het terrein van de media waren daardoor op slag in trek. Het Nikkei 225-koersgemiddelde steeg met 105,31 naar 19.941,79 punten. De geringe stijging werd echter afgeremd door de politieke onrust in Korea en de gematigde stemming op de financiële markten in het algemeen.