Balladur zoekt verzoening

PARIJS, 28 MAART. De Franse regering wil deze week vrede sluiten met de jeugd nu de kantonale verkiezingen de centrum-rechtse coalitie hebben gespaard. Kort na het sluiten van de stembussen kondigde premier Balladur gisteravond aan dat hij de dialoog wil hervatten. Hij zou zich bereid hebben verklaard het van kracht worden van de wet over de feitelijke verlaging van het minimumloon met twee weken uit te stellen, zonder overigens over afstel te willen spreken, zo meldde een vertegenwoordiger van een Franse studentenorganisatie.

De tweede en beslissende ronde van de kantonale verkiezingen heeft een gemengd beeld opgeleverd. De landelijk regerende partijen van Jacques Chirac (RPR) en Valéry Giscard d'Estaing (UDF) raakten enkele tientallen zetels in de departementale raden kwijt, maar zij verloren bijna geen meerderheidsposities. Slechts in de Dordogne en op Réünion namen de socialisten de meerderheid over. In de Creuse verloor links de meerderheid aan rechts. De opmerkelijkste resultaten waren persoonlijke nederlagen en triomfen.

In Zuid-Frankrijk won de omstreden zakenman Bernard Tapie met 68 procent van de stemmen een zetel in de raad van Bouches-du-Rhône. Weliswaar moest hij zich vandaag weer bij de rechter melden om uitleg te geven over de boekhouding bij de voetbalclub Olympique Marseille, waarvan hij voorzitter is, maar zijn populariteit bij de kiezers is kennelijk onaangetast. Tapie hoopt volgend jaar het burgemeesterschap van Marseille te veroveren.

Twee belangrijke voorvechters van Europese integratie werden door de kiezers naar huis gestuurd. In Avignon verloor de socialistische ex-bewindsvrouwe Elisabeth Guigou. In Lot-et-Garonne werd de voorzitter van de Europese Beweging in Frankrijk, oud-minister van buitenlandse zaken onder Giscard d'Estaing, Jean François-Poncet met 64 stemmen verslagen door een socialist.