Antilliaanse bank krijgt vergunning voor Cuba

MEXICO-STAD, 28 MAART. Een Nederlands-Antilliaanse bank heeft als eerste buitenlandse bank toestemming gekregen om bancaire activiteiten te gaan ontwikkelen in Cuba. De licentie geldt de Nederlands-Caraïbische Bank, waarin ING-bank grootaandeelhouder is en die is gevestigd op Curacao.

De banklicentie is het resultaat van een bezoek dat een Nederlandse zakendelegatie de afgelopen dagen aan Cuba heeft gebracht. Volgens delegatieleider W. van 't Wout van de nikkelfirma Niref zou de bank in ruil voor de licentie een krediet van 50 miljoen dollar ter beschikking stellen aan de Cubaanse overheid voor de ontwikkeling van de nikkel- en suikerindustrie op het eiland.

Tot nu toe hebben slechts twee nationale banken in Cuba licenties om als private banken te opereren. De overige banken zijn eigendom van de staat. Cuba moedigt joint-ventures aan tussen buitenlandse investeerders en Cubaanse ondernemingen. Overigens is de Amerikaanse regering niet enthousiast over investeringen door Westerse ondernemingen op Cuba. Het handelsembargo van de VS tegen Cuba is nog onlangs uitgebreid naar de buitenlandse vestigingen van Amerikaanse bedrijven.

De Curaçaose Dokmaatschappij heeft al een samenwerkingsovereenkomst met een maatschappij op Cuba. Golden Tulip hotels is onlangs begonnen met hotel-management in Cuba's opkomende toerisme-sector en Martinair voert een wekelijkse chartervlucht uit op Cuba.