ANC vraagt om extra troepen voor Natal

JOHANNESBURG, 28 MAART. In het centrum van Johannesburg is vanmorgen chaos uitgebroken en zijn ten minste acht doden gevallen bij een demonstratie van duizenden Zoeloes die vanuit de arbeiderspensions (hostels) in de zwarte woongebieden naar Johannesburg zijn gekomen. Een groep Zoeloes probeerde het ANC-kantoor in de stad te bestormen.

Het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) heeft gisteren gezegd dat de regering-De Klerk zo snel mogelijk extra legertroepen aar de provincie KwaZulu/Natal moet sturen. Toenemend geweld tussen aanhangers van de Inkatha Vrijheidspartij, die niet deelneemt aan de verkiezingen van eind april, en het ANC dreigt de aanloop naar de verkiezingen in Natal in bloed te smoren.

Het afgelopen weekeinde werden twaalf mensen in Natal vermoord. Het aantal slachtoffers van gevechten in de afgelopen week tussen aanhangers van de twee partijen liep daardoor op tot boven de honderd.

Onbekenden staken zaterdag het huis van Jacob Zuma, de vice-secretaris-generaal van het ANC die de lijst voor het regionale premierschap in Natal aanvoert, in KwaZulu in brand. Inkatha-aanhangers bezetten gisteren nabij de plaats Vrijheid een stadion waar het ANC een verkiezingsbijeenkomst zou houden.

Inkatha-leider Mangosuthu Buthelezi is de premier van KwaZulu, het Zoeloe-thuisland dat in Natal ligt. Zijn verzet tegen de verkiezingen wordt gesteund door de koning der Zoeloes, Goodwill Zwelithini. Regionale ANC-leiders in Natal hebben opgeroepen Buthelezi door middel van stakingen en acties omver te werpen. Vrijdag legde het ANC met een demonstratie van meer dan 80.000 mensen de binnenstad van Durban geheel lam.

De regering-De Klerk is terughoudend met ingrijpen in KwaZulu/Natal. President De Klerk voerde zaterdag vijf uur besprekingen met Inkatha-leider Buthelezi. Na afloop verklaarde de president optimistischer gestemd te zijn over de medewerking van Buthelezi bij het organiseren van de verkiezingen in zijn gebied.

Het ANC en Inkatha zijn dicht bij overeenstemming over internationale bemiddeling in hun conflict over de nieuwe grondwet, die volgens Buthelezi geen federalisme garandeert. Als leiders van het bemiddelingsteam zijn genoemd Henry Kissinger, de Amerikaanse oud-minister van buitenlandse zaken, en Lord Carrington, de voormalige Britse minister van buitenlandse zaken.

    • Peter ter Horst