Aandeelhouders geven groen licht voor sanering Banesto

MADRID, 28 MAART. Na een tumultueuze aandeelhoudersvergadering, die in totaal negen uur in beslag nam, kreeg het nieuwe bestuur van de Banco Español de Credito (Banesto) afgelopen zaterdag het groene licht voor de saneringsplannen van de bank.

Banesto, een van Spanje belangrijkste banken, raakte eind vorig jaar zwaar in de problemen. De Spaanse centrale bank zag zich genoodzaakt het zittende bestuur onder leiding van de flamboyante zakenman Mario Conde aan de kant te zetten.

De aandeelhouders, die tijdens de vergadering uitgebreid lucht gaven aan hun woede, besloten het voormalige bankbestuur en in het bijzonder Conde voor de civiele rechter te dagen in verband met hun wanbeleid. Tegenstemmers bestonden uit Conde zelf (niet aanwezig, maar nog steeds aandeelhouder) en de Amerikaanse investeringsbank JP Morgan.

Laatstgenoemde bevindt zich in een lastig pakket. JP Morgan was de belangrijkste adviseur die door Conde was aangetrokken voor het uitvoeren van een omvangrijk plan voor de emissie van nieuwe aandelen. In financiële kringen wordt de betrokkenheid van de Amerikanen bij Conde's zakelijke imperium reeds als een misser van de eerste orde beschouwt. Hoewel JP Morgan al snel na de machtswisseling zich loyaal toonde tegenover de nieuwe machthebbers binnen de bank, dreigen de Amerikanen opnieuw hun vingers te branden. De aansprakelijkheidsstelling van het oude Banesto-bestuur betreft immers ook JP Morgans vice-president Roberto Mendoza, die eveneens deel uitmaakte van de vroegere banktop. JP Morgan, zelf via zijn beleggingsfonds Corsair voor acht procent aandeelhouder in Banesto, stemde dan ook tegen de civiele actie.

Conde bleek zich overigens reeds te hebben ingedekt tegen een mogelijke civiele actie. De nieuwe topman van Banesto, Alfredo Sáenz, bevestigde zaterdag dat zijn voorganger zich voor een bedrag van 10 miljard peseta's (140 miljoen gulden) had ingedekt bij de vroegere verzekeringstak van Banesto.

Het reddingplan van Banesto waarmee de aandeelhouders instemden omvat een financiële herstructurering voor ruim 8 miljard gulden. Daarbij zal het Spaanse garantiefonds voor banken deelnemen in een uitbreiding van het kapitaal met 180 miljard peseta's (2,5 miljard gulden). Uiteindelijk is het de bedoeling dat een andere grote bank een belangrijk deel van de aandelen van Banesto overneemt. Aantrekkelijk is daarbij het netwerk van bijna drieduizend kantoren die de bank in Spanje heeft. Probleem vormt evenwel het gebrek aan vertrouwen bij het publiek sinds Banesto vorig jaar ineenstortte. In Spanje worden de Banco Santander, Banco Bilbao Vizcaya en het staatsconglomeraat Argentaria de meest aannemelijke kandidaten voor de overname van Banesto geacht. Door Banesto over te nemen zou ieder van deze drie banken in een keer uitgroeien tot de grootste in Spanje.

    • Steven Adolf