Weekoverzicht

Na moeizame en langdurige onderhandelingen is het er dan toch nog van gekomen: Rusland krijgt van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een lening van 1,5 miljard dollar.

Het betreft het tweede deel van een eerder toegezegde lening, waarvan Rusland vorig jaar al 1,5 miljard dollar kreeg. De rest van het geld werd opgehouden wegens twijfel van het IMF over de bereidheid in Moskou om economische hervormingen door te voeren. Voorwaarden voor de lening zijn dat Rusland de inflatie terugdringt tot 7 procent per maand en 10,2 miljard gulden extra aan belastingen binnenhaalt. De lening is vooral bedoeld als gebaar van goede wil naar Rusland en stimulans voor Westerse investeerders om de Russische markt op te gaan.

Voor de tweede maal in korte tijd heeft de Fed, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, een verhoging van de rente aangekondigd. De korte rente gaat van 3,25 naar 3,5 procent. De bedoeling is elk gevaar van inflatie vroegtijdig de kop in te drukken nu de Amerikaanse economie in hoog tempo aantrekt. De koersen van obligaties en aandelen, die onaantrekkelijker worden als belegging naarmate de rente stijgt, reageerden nauwelijks, omdat beleggers een sterkere rentestijging hadden verwacht.

Frankrijk voert een onverbloemd industriebeleid: na Air France en het computerconcern Bull krijgt nu ook de noodlijdende bank Crédit Lyonnais een injectie van 4,9 miljard franc (1,6 miljard gulden). Vorig jaar leed de bank het grootste verlies uit de geschiedenis van het Franse bedrijfsleven (6,9 miljard franc - bijna 2,3 miljard gulden). De Franse staat is eigenaar van 52 procent van de aandelen van de bank.

Klap op klap voor Turkije: voor de tweede keer binnen drie maanden heeft het Amerikaanse kredietbeoordelingsbureau Standard & Poor de kredietwaardigheid van Turkije verlaagd, van BBB naar BB. Verdere verlaging is niet uitgesloten, volgens Standard & Poor. De verlaging komt heel slecht uit voor de regering van mevrouw Çiller, aangezien er morgen gemeenteraadsverkiezingen zijn. Verlaging van de rating leidde in januari tot een forse devaluatie van de lira en paniek op de financiële markten.

Japan zit in een diep dal, zo blijkt uit deze week gepubliceerde cijfers over de economie. Vorig jaar groeide 's lands economie met slechts 0,1 procent, de slechtste score van de afgelopen negentien jaar. Belangrijke oorzaak is de sterke yen, die de export een stevige knauw gaf. Bovendien steeg de binnenlandse vraag niet door de recessie.

Belangrijke vorderingen in de Europese strubbelingen over staal: de staalbedrijven hebben tot november uitstel gekregen om de produktie van warmgewalst staal met 19 tot 25 miljoen ton te verminderen. De Europese Commissie is bereid het aanbod tot steun aan bedrijven die capaciteit moeten inleveren tot het najaar te verlengen. British Steel trok zich deze week terug uit het overleg uit protest tegen het feit dat Brussel nog steeds toelaat dat staatsbedrijven in onder meer Italië, Duitsland en Spanje overheidssteun krijgen.

Een turbulente week voor de Mexicanen: een dag nadat presidentskandidaat Colosio bij een aanslag werd gedood, maakte president Salinas bekend dat Mexico het 25ste lid wordt van de OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling van de rijkste industrielanden. Het was de eerste uitbreiding van de OESO sinds de toetreding van Nieuw-Zeeland in 1973. De VS hebben Mexico steun toegezegd om grote klappen op de financiële markten, als gevolg van de moord, op te vangen.

    • Hans Buddingh'