Roemeense president laat 24 medewerkers van Ceausescu vrij

BOEKAREST, 26 MAART. De Roemeens president Ion Iliescu heeft gisteren een aantal voormalige communisten, die sinds 1989 gevangen zaten, gratie verleend en hen op vrije voeten laten stellen.

Traian Chebelu, de presidentiële woordvoerder, zei dat in totaal 24 mensen vervroegd zouden worden vrijgelaten. “President Iliescu heeft aan een aantal mensen met lage rangen gratie verleend. Ze hadden destijds niet genoeg invloed om de beslissingen van Ceuasescu (de toenmalige dictator) te beïnvloeden”, aldus Chebelu.

Op de namenlijst zoals het staatspersbureau Rompres die bekendmaakte, staan echter ook de namen van elf leden van het vroegere politburo, onder wie Siliviu Curticeanu, die als adviseur van Ceausescu werkte en Suzanica Gadea, ex-minister van cultuur.

Ruim vier jaar geleden kwam het communistische bewind van Nicolae Ceausescu ten val na een opstand die aan naar schatting duizend mensen het leven kostte. Ceausescu en zijn vrouw Elena werden op Tweede Kerstdag 1989 na een schijnproces geëxecuteerd.

Tientallen directe medewerkers van Ceausescu werden na de revolutie opgepakt en in 1990 veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. Van hen zit nu alleen Ion Dinca, de voormalige veiligheidschef, nog vast. Ceausescu's zoon Nicu en Iulian Vlad, het hoofd van de Securitate, de gevreesde geheime dienst, behoren tot degenen die al eerder vrijkwamen. De anti-communistische oppositie in Roemenië gaat er mede hierom vanuit dat de opstand in 1989 een paleisrevolutie was - Iliescu was ook lange tijd een medewerker van Ceausescu. Iliescu en vele andere (ex-)communisten zijn op de belangrijkste posten in het landsbestuur gebleven.

Politieke commentatoren in Boekarest zeiden gisteren dat Iliescu bewust ook twee etnische Hongaren die gevangen zaten heeft vrijgelaten. “Hun gratie is louter en alleen bedoeld om een goed gebaar te maken in de richting van de Hongaarse Unie en omdat Iliescu geen aanvaring wil hebben met de Raad van Europa”, aldus Ion Cristoiu, hoofdredacteur van het grootste dagblad in Roemenië, Evenimentul Zilei. Acht procent van de 23 miljoen Roemenen is Hongaars. (AFP, ReuterAP)