Roda JC zet PSV op dwaalspoor

KERKRADE, 26 MAART. Aan het einde van de jaren zestig voetbalde PSV één competitie zó slecht, dat getergde supporters tot een zeldzame actie overgingen. Ze plaatsten een aantal advertenties in de regionale krant waarin ze hun dure seizoenkaart aanboden in ruil voor een vast toegangsbewijs bij stadgenoot EVV Eindhoven, dat in de eerste divisie figureerde. Op de ranglijst staat PSV thans aanzienlijk hoger dan destijds, maar de aanhang is ten minste even ontstemd. Zeker na de pijnlijke 4-0 nederlaag bij Roda JC die de ploeg gisteravond aan de lange reeks teleurstellingen toevoegde.

Niets dan droefenis, dat was PSV op Kaalheide. De objectieve toeschouwer begreep al in de openingsfase dat het met het miljoenenteam mis zou gaan. Er diende zich geen leider aan, inspiratie en bezieling ontbraken, er was onderlinge irritatie en de ene foutieve pass volgde op de andere. “Toch was de bereidheid om te knokken er”, meende De Mos na afloop. “Het is nu de kunst bij de les te blijven”, liet de coach daar op volgen. “Met deze groep zal dat heel moeilijk zijn.”

Nu PSV op de hoofdprijzen in de eredivisie en het bekertoernooi geen aanspraak meer kan maken heeft het elftal, waarvan de meeste spelers komende zomer worden weggestuurd, nog één grote opdracht: stel Europees voetbal veilig. Daartoe dient PSV bij de eerste vijf of zelfs de eerste vier - als NEC de vaderlandse cup verovert - van de hoogste afdeling te eindigen. Eenvoudig zal dat niet zijn, zeker niet nu de selectie hevig tobt en concurrenten als NAC, Willem II en Roda JC juist aan de winnende hand zijn. Met name Roda JC is ijzersterk. De ploeg verzamelde acht punten uit de laatste vier duels en is PSV dankzij een beter doelgemiddelde voorbij gestreefd. Zou PSV volgend seizoen, voor het eerst sinds meer dan een kwart eeuw, dan toch afwezig zijn in een Europese bekerstrijd?

De selectie vroeg er in Limburg om. Waarbij onmiddellijk moet worden vermeld dat Roda JC de 11.500 toeschouwers op een heerlijk avondje trakteerde. Het team van coach Huub Stevens (ex-PSV) toonde in het eerste half uur te veel respect voor zijn tegenstander. Pas nadat René Trost in de zevenentwintigste minuut met het hoofd de roos trof (1-0), begreep Roda JC dat het geen frisse topploeg tegenover zich had, maar een elftal van vergane glorie. Snelheid en combinatievermogen waren de belangrijkste wapens van de Limburgers. Vooral de haast onnavolgbare dribbels van Tijani Babangida vormden een lust voor het oog.

De twintigjarige Nigeriaan stal de show met het tweede doelpunt, ruim een kwartier na rust. Op rechts verscheen hij alleen voor doelman Hans van Breukelen, die hij met een sublieme schijnbeweging letterlijk op de knieën bracht. Vervolgens prikte hij de bal hoog in het doel. Babangida doet binnenkort niet met zijn land mee aan de Afrika Cup, op het WK in de Verenigde Staten zal hij zijn kunsten wel vertonen. De aanvaller, eigendom van textiel-magnaat Nol Hendriks, ligt goed in de markt. Coach Stevens bevestigde dat de spelersvakbond VVCS “namens een grote club” een bod heeft gedaan op de Afrikaan. “Ik weet niet welke vereniging”, zei hij, “misschien is het PSV wel.”

Roda JC wil Babangida, gisteren licht geblesseerd aan de wedstrijd begonnen, echter graag behouden. De formatie is bezig aan een opmerkelijke revival. En wil nog meer. Vorig seizoen vocht ze nog tegen degradatie, “en nu gloort er internationaal wat”, om met Stevens te spreken. Het tribunevolk, dat Roda JC tegen PSV via tweemaal Huiberts op 4-0 zag komen, is meer dan tevreden. Zeker de vaste klanten op de staantribunes, die betere waar zien voor minder geld: Roda JC verlaagde dit jaar de prijs voor seizoenkaarten van (overdekt) 165 gulden naar honderd gulden, de onoverdekte plaatsen gingen van 65 naar vijftig.

Dat is volgens commercieel manager Mirjam Schroeder gedaan “om de sfeer in dit wijdse stadion te verbeteren. Gemiddeld zit Roda op 6.500 toeschouwers”, verduidelijkte ze, “en dan tel ik Roda-PSV niet eens mee. We verdienen die aandacht. Want Roda voetbalt dit seizoen echt fantastisch.”

    • Guido de Vries