Revolutionaire regels op proef in VS-voetbal

NEW YORK, 26 MAART. Grotere doelen, korte hoekschoppen, intrappen in plaats ingooien, zestig minuten zuivere speeltijd. De lagere Amerikaanse voetbalcompetities experimenteren de komende tijd met deze regels, opdat de nieuwe profliga straks een eigen gezicht krijgt.

De Verenigde Staten kregen de wereldtitelstrijd toegewezen onder de voorwaarde dat in 1995 een profliga zou ontstaan. Een derde van de geschatte winst van veertig miljoen gulden die het WK oplevert, gaat naar de opzet van de nieuwe competitie. De veranderingen worden vanaf 8 april getest in de United States Interregional Soccer League. Dat is een competitie met 71 ploegen, verdeeld over acht regionale afdelingen, waarin amateur- en semi-profploegen om het kampioenschap spelen.

De experimentele fase is een samenwerking tussen de Amerikaanse voetbalbond USSF en de MSL, de Major Soccer League, de toekomstige profcompetitie. In elk van de acht divisies worden bepaalde zaken beproefd. Zo zijn in vier competities tests betreffende de zuivere speeltijd. In één divisie blijven de gangbare regels gelden. Na het seizoen worden de gegevens van alle 350 duels in een computer opgeslagen. Daaruit trekt de bond zijn conclusies.

Om de zuivere speeltijd van een uur te bereiken, zullen scheidsrechters net als bij ijshockey of basketbal de klok stilzetten bij onderbrekingen. Om meer gevaar voor de doelen te creëren wordt de hoekschop dichter bij het doel genomen. Net als in hockey of bij aspiranten die nog niet zover kunnen schieten.

Het intrappen van de bal vervangt het inwerpen. Een andere test betreft de bestraffing van spelers. Na een bepaald aantal overtredingen volgt een vrije trap op de halve cirkel van het strafschopgebied, waarbij de tegenstander geen muur mag opstellen. Een speler met een bepaald aantal persoonlijke fouten wordt uit het veld gestuurd.

Voor twaalf geplande clubs hebben zich 29 steden gemeld. Beslissend bij de toewijzing is het aantal seizoenkaarten. In de kandidaat-steden zijn bestelformulieren verspreid. De MSL garandeert tenminste veertien wedstrijden en entreeprijzen van ongeveer 25 gulden. In de plannen zijn twee divisies voorzien, waarvan de winnaars uitmaken wie kampioen wordt.

De televisie heeft belangstelling getoond. ABC en ESPN hebben een contract afgesloten. ESPN wil door de week wedstrijden rechtstreeks uitzenden. ABC wil in het weekeinde een duel van de week laten zien. De wedstrijden worden niet onderbroken door reclame, mits het invoeren van de zuivere speeltijd doorgaat. (SID)