Ramsj

Peter Wright: The spycatcher's encyclopedia of espionage

William Heinemann 1991, van ƒ 35,- voor ƒ 5,90, Scheltema Holkema Vermeulen, Amsterdam en Donner, Rotterdam

Om er achter te komen waarom de vijand ons bespioneert staat ons weinig meer ter beschikking dan intelligent deductiewerk. Tegenwoordig is een effectieve contraspionage moeilijk voorstelbaar zonder het gebruik van computers, zegt Wright. Toch werd het Duitse militaire codesysteem Enigma ontsluierd zonder gebruik van computers. Wright geeft, onder de vele lemma's, onverwachte doorkijkjes in het contraspionage werk. Bijvoorbeeld over hoe je een spion vindt op de ambassade: tel de tijd die het kost voor hij aan de telefoon komt. Of de tip die iedere zichzelf respecterende spion of drugshandelaar moet kennen om te weten of zijn post wordt geopend. Zie blz. 217. Een alleraardigst naslagwerk, helaas zonder index.

    • Hans Moll