Palestijnen in Hebron mogen weer naar buiten

TEL AVIV, 26 MAART. Israel heeft gisteren aangekondigd het uitgaansverbod in Hebron vandaag op te heffen. Dit geldt echter niet voor het gebied ronodm de moskee waarin de joodse kolonist Baruch Goldstein op 25 februari 29 Palestijnen vermoordde.

Het uitgaansverbod werd een maand geleden onmiddellijk na de slachting uitgevaardigd. Als reden voor de lange duur van deze door de Palestijnen als een collectieve straf ervaren Israelische beslissing gaven de Israelische militaire autoriteiten de bescherming op van 415 joodse kolonisten op vijf verschillende punten in de stad.

Het Israelische opperbevel heeft tweeduizend soldaten in Hebron gestationeerd om ongeregeldheden bij het opheffen van het uitgaansverbod tussen kolonisten en Palestijnen te voorkomen en zonodig snel de kop in te kunnen drukken. Ongeveer gelijktijdig met de bekendmaking van de beëindiging van het uitgaansverbod meldden militaire kringen dat een Israeliër gistermiddag een Palestijnse vrachtwagenchauffeur, de 34-jarige Riad Salami, vader van zes kinderen, uit Hebron met een Uzi-machine-pistool had vermoord. De cabine van de vrachtwagen werd doorzeefd.

Deze aanslag, precies een maand na het bloedbad in de moskee, vond twintig kilometer ten oosten van Hebron plaats. De moordenaar, uit een Israelische nederzetting, heeft zich volgens radio Israel na zijn daad bij de politie gemeld. Uit de ondervraging zou zijn gebleken dat het om een wraakactie gaat. Een jaar geleden sneuvelde de broer van de verdachte, die in de grenspolitie diende, in de omgeving van Hebron. Wegens de grote spanning onder de 120.000 Palestijnen in Hebron kan dit incident opnieuw tot ernstige onlusten in Hebron leiden.

Het opheffen van het uitgaansverbod valt samen met berichten over een hervatting, volgende week, van de besprekingen tussen Israel en de PLO in Kairo over de Palestijnse bestuursautonomie in de Strook van Gaza en het Jericho-district. Over het aantal Palestijnse politieagenten en Noorse waarnemers dat in Hebron zal worden gestationeerd bestaan nog meningsverschillen tussen beide partijen. I

n Jeruzalem werd gisteravond gezegd dat deze week gebleken is dat PLO-leider Yasser Arafat er kien op is zo snel mogelijk de besprekingen met Israel af te ronden. Er wordt in de Israelische hoofdstad van “versnelde besprekingen” gesproken. In dit verband is bekend geworden dat reeds op korte termijn ongewapende Palestijnse politieagenten naar de Gaza-strook zullen komen om zich op hun taak, bij het ingaan van de Palestijnse bestuursautonomie daar, voor te bereiden.

    • Salomon Bouman