Optiepasser regelt verlies en winst

Beleggers, spaarders en geldleners zijn in de hobbel, dubben over aandelen, obligaties en rente. Wanneer koersen lange tijd achtereen naar boven gaan, de rente daalt en voorspellers hun evangelie hebben omgegooid, hoort een hausse er echt bij. Is vanzelfsprekend. Hoewel. Sinds eind januari, toen de index van de topaandelen op bijna 440 stond, daalde het peil ruim zeven procent. Het rendement op de vijf langstlopende staatsleningen liep dit jaar een procentpunt op tot rond zeven procent.

Afwijkingen van de hausse doen belanghebbenden af als hobbels en gezonde of technische reacties. Ze liegen tegen de klippen op in het belang van de goede (eigen) zaak. Ken hun belang, doorzie hun verhaal. Mooie, sterke verhalen van knappe, stoere mannen en vrouwen. Daarom boeit de geldwereld zo. Altijd wat te doen. Stof voor jarenlange soapseries.

Actieve beleggers hebben geen oor voor zo'n speelse benadering van de financiële wereld. Zij slingeren op en neer tussen hoop en vrees. Tussen oplopende rente en dalende aandelen en een telefonische bemoedigende knipoog van hun adviseur: vrees niet, die beurs gaat echt wel weer omhoog.

Zo blijf je piekeren en 's nachts woelen in bed. Reken je die tijd tegen 100 gulden per uur om in een beheersloon, dan valt het rendement van een aandelenbelegging waarschijnlijk tegen. Op die manier, plus de hele dag turen naar Teletekst, gaat het snel vervelen. Een lezer beklaagt zich over zijn echtgenote die hem alleen al daarom verbiedt Teletekst te nemen. Helaas. Misschien bij de buren?

Je zou een oppasser, persoonlijke bewaker, moeten bouwen die beschermt en oogst op een vooraf bepaalde koers. Kan dat? Ja, met opties. Een optiepasser dus, een soort klapperman. Dat kan voor aandelen met optie-notering, en liefst de elf fondsen met meerjarige opties, want die bieden veel mogelijkheden.

Het principe is eenvoudig. Je verleent (schrijft) een call op de stukken, die levert geld op, en koopt een put als dekking tegen koersdaling. En dan afwachten tot de afloopdatum van de opties. De uitvoering vraagt ervaring, een visie en wellicht advies van een effectenbemiddelaar. Je moet de (bijna) juiste uitoefenprijs en vervalmaand kiezen.

Hoe verliep een dergelijke constructie voor KLM sinds maandag 31 januari? Toen deed het aandeel 47 gulden. In de voorgaande twaalf maanden was het dieptepunt 23,10 en de top 48,40. Wie toen niet wilde verkopen, kon het volgende doen.

Schrijf de call oktober 1994 uitoefenprijs 50 gulden voor 400 gulden per 100 aandelen. Daarmee ontstaat de plicht de stukken te moeten verkopen op 50 gulden, wanneer een houder van zo'n optie erom vraagt. Koop voor de ontvangen optiepremie een put oktober 1996 uitoefenprijs 40 gulden, die ongeveer evenveel kost. Die optie geeft bijna drie jaar het recht om KLM op 40 gulden te verkopen. Zo installeer je een eigen bewakingsdienst. Waarom?

Je gelooft in de potentie van KLM voor de lange termijn, wilt af en toe winstnemen en op een lager peil weer instappen, een beloning ontvangen voor het te lopen beleggersrisico en niet iedereen dag de koers in de gaten hoeven houden.

In dit voorbeeld hoef je pas in oktober te beslissen over de call-optie. Er zijn drie opties: waardeloos af laten lopen als het aandeel onder de 50 staat op vrijdag 21 oktober, aandelen verkopen op 50 gulden (via de call) als de koers boven de 50 staat of, in dezelfde situatie, de optie met verlies sluiten en een andere schrijven. Ingewikkeld? Je kan een bemiddelaar om raad vragen.

Hoe vloog KLM sinds 31 januari? Op 8 februari was de koers 54 gulden, een record. Zal een call oktober 50-houder zijn recht hebben uitgeoefend? Neen. De call noteerde toen 7,50. Het was voordeliger om de optie met 3,50 (7,50 minus 4,00) winst te verkopen en aandelen op de beurs te kopen. De optie is door de tijdswaarde (3,50) meer waard dan het voordelige verschil van 4,00 tussen uitoefenprijs (50) en beurskoers (54). Niets aan de hand dus.

En gisteren na de vaststelling van de emissiekoers van 44,00? Het aandeel deed 44,10. De put biedt op 40 gulden bescherming tegen lagere koersen. De call daalde van 7,50 naar 1,50 op een sombere beurs. Geen reden om iets te doen. Je kan overwegen om de call met winst te sluiten en weer te schrijven wanneer de stemming opklaart en KLM oploopt. Maar dat is strijdig met het uitgangspunt de bewaking van een positie over te laten aan de call- en put-optie.

Door deze beperkte vorm van beleggen, alleen topaandelen met lange opties, kunnen onervaren beleggers meedoen op de beurs.

    • Adriaan Hiele