'Nog steeds een kans op deelname Serviërs in federatie'; VS: hoop op regeling Bosnië

WASHINGTON, 26 MAART. De Verenigde Staten hebben gisteren verklaard dat er nog steeds een kans is dat de Bosnische Serviërs zullen deelnemen aan een Kroatische-moslim federatie in Bosnië. Tegelijkertijd sloot Washington uit dat de sancties van de Verenigde Naties tegen Servië worden opgeheven voordat een algehele vredesregeling in Bosnië tot stand is gekomen.

De speciale Amerikaanse gezant voor Bosnië, Charles Redman, houdt vandaag in Sarajevo besprekingen met de partijen. “En ik denk dat ze zeker over dit concept zullen praten, het idee van een losse confederatie met de nieuwe Bosnische en Kroatische entiteit”, zei de woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken gisteren.

Hij reageerde daarmee op het besluit van het parlement van de Bosnische Serviërs van donderdag om zich niet aan te sluiten bij de vorige week door de Bosnische Kroaten en moslims gevormde federatie. Het parlement liet tevens weten niet te voelen voor verdere deelname aan vredesbesprekingen zolang de sancties tegen Joegoslavië niet zijn opgeheven. Volgens de Amerikaanse woordvoerder moet de reactie van de Bosnische Serviërs “niet als hun finale oordeel” worden beschouwd. “Laten we afwachten waarheen de discussies leiden.”

In Bosnië kreeg de VN-hulporganisatie UNHCR gisteren de tien vrachtwagens terug, die Bosnische Serviërs afgelopen woensdag, compleet met de lading van meer dan negentig ton voedsel en geneesmiddelen, hadden gekaapt. Volgens een woordvoerder werden de vrachtwagens leeg overhandigd.

Het bleef gisteren onduidelijk wie er in de Centraalbosnische stad Bugojno mortieren afvuurde op twee Britse VN-soldaten, van er één ernstig gewond raakte. Eerst deelden VN-woordvoerders mee dat Bosnische Serviërs het vuur hadden geopend, maar later meldden zij dat de mortieren waren afgevuurd van grondgebied dat wordt gecontroleerd door de Bosnische moslims. De Britten meenden dat de Bosnische Serviërs verantwoordelijk waren. Onduidelijk bleef ook of er doelbewust op het onderkomen van de Britse VN-soldaten was gericht.

Volgens de Bosnische radio kwam Bugojno, 100 kilometer ten westen van Sarajevo, gisteren herhaaldelijk onder vuur te liggen van Servische artillerie. Ook uit Novi Travnik, Maglaj en Gorazde kwamen berichten over gevechten tussen moslims en Bosnische Serviërs. Volgens waarnemers houden die hernieuwde gevechten verband met de afwijzing van de Bosnische Serviërs zich aan te sluiten bij een federatie van moslims en Kroaten. Commandanten van het Bosnische leger en de leiding van het leger van de Bosnische Kroaten kwamen gisteren voor het eerst sinds een jaar in Sarajevo bijeen. Ze spraken over het samensmelten van beide legers in de nieuwe federatie. (Reuter, AP)