Nederlander veroordeeld in Frankrijk

PERPIGNAN, 26 MAART. Een Franse jury in Perpignan heeft een 48-jarige Nederlander veroordeeld wegens verkrachting, marteling en moord van twee 10-jarige meisjes uit het nabijgelegen Elne in oktober 1991. Na ruim twee uur viel gisteren het vonnis: levenslang en ten minste dertig jaar achter de tralies zonder enige hoop op welke vorm van gratie dan ook.

Dat is de maximumstraf die Frankrijk kent sinds de afschaffing van de guillotine in 1981. De procureur had dit geëist en de negen juryleden waren het met hem eens dat er geen verzachtende omstandigheden waren. Het proces heeft een week geduurd.

De man, getrouwd en vader van twee kinderen, was in 1983 en 1991 al eerder veroordeeld voor ontucht met minderjarigen in zijn woonplaats Saint-Dizier in Oost-Frankrijk.

In oktober 1991 heeft hij in Zuid-Frankrijk de nichtjes Muriel en Ingrid meegelokt onder voorwendsel een telefooncel te zoeken. De kinderen zijn ernstig mishandeld, verkracht en vermoord. Hun lijken heeft de dader tweehonderd kilometer verderop in een ravijn gegooid, waar ze later op diens aanwijzingen zijn gevonden.

De dader heeft zich er voortdurend op beroepen ziek te zijn en behandeld te willen worden. De moorden heeft hij toegegeven, niet de mishandeling en de verkrachtingen. Voor de psychiaters is de als intelligent omschreven man, die tijdens het proces vrijwel voortdurend naar de grond keek, een perverse egoïst, die uitsluitend zijn eigen plezier voor ogen heeft. Zij vonden hem wel degelijk toerekeningsvatbaar.

Het rapport van de lijkschouwing was zo vreselijk, dat dat achter gesloten deuren is behandeld. “Zoiets heb ik in mijn hele loopbaan nog niet gezien”, vertelde de procureur.

Pas vrijdag, vlak voor de jury vertrok voor beraad, was er misschien iets van wrok te bespeuren bij de dader: “Ik wil dat ze me verzorgen zodat dit nooit meer gebeurt. Ik denk veel aan Ingrid en Muriel, maar ik kan het nooit meer rechttrekken.” Tot enig excuus in de richting van de familie van de vermoorde meisjes bleek de man, inmiddels ook verlaten door vrouw en kinderen die al meer met hem hadden meegemaakt, niet in staat.