Kritiek Tweede Kamer op plan studentenkaart

DEN HAAG, 26 MAART. De Tweede Kamer heeft twijfels over de nieuwe opzet van de ov-studentenkaart. CDA, PvdA en VVD vinden dat er grote bezwaren kleven aan de weekkaart en weekendkaart, waaruit studenten moeten kiezen. Dit blijkt uit het eerste schriftelijke commentaar van deze fracties op het wetsvoorstel.

Met een weekkaart kunnen studenten straks door de week gratis met trein en bus reizen en in het weekend met korting. Voor de weekendkaart geldt het omgekeerde. Het weekend begint vrijdagmiddag om vier uur.

De PvdA stelt dat met deze opzet voor groepen studenten de vrijdagmiddag en de maandagochtend uit het onderwijs wegvallen en noemt dat “een bezwaarlijke inperking van de onderwijstijd”.

De VVD zegt zich te kunnen voorstellen dat studenten met een weekkaart “zich genoodzaakt zien” vóór de afloop van de lessen af te reizen. Bovendien moeten ze bijbetalen als ze na vier uur vrijdagmiddag nog reizen en dat, zo citeert het CDA een treinconducteur, “betekent voor een deel zwart rijden, danwel een puzzeltocht door het spoorboekje of de reisplanner”.

Ook aan de weekendkaart kleven bezwaren, vindt het CDA. “Een aantal studenten zal gedwongen worden op zondag te reizen, hetgeen op bezwaren van principiële aard kan stuiten”, aldus de christen-democraten.