Karpov mijdt Kasparov en Short in Amsterdam

AMSTERDAM, 26 MAART. Het VSB-schaaktoernooi dat van 11 tot 19 mei in Amsterdam plaatsvindt zal niet de confrontatie opleveren tussen de FIDE WK-finalisten Karpov en Timman en de finalisten van de rivaliserende PCA, Kasparov en Short. De deelname van Short, die aangezocht werd als vervanger op het moment dat Anand zich terugtrok, heeft ook Karpov van deelname doen afzien.

Ivantsjoek uit de Oekraïne heeft zich intussen bereid verklaard als vervanger van Karpov aan het toernooi in Amsterdam deel te nemen.

Karpov voelde zich niet langer gebonden aan zijn toezegging die gebaseerd was op een deelnemersveld met Anand. Volgens Karpov kunnen de organisatoren moeilijk verrast zijn door zijn besluit: “Ik had ze verteld dat ze met mij moesten overleggen als hun keuze viel op Short. Ik heb niets tegen Short persoonlijk, in het geheel niet, maar het karakter van het toernooi verandert volledig door deze FIDE-PCA confrontatie.”

Karpov meende dat de gewijzigde opzet een geheel andere voorbereiding van hem zou vragen, die niet in te passen viel in zijn toernooischema.

Voor Kasparov is de afzegging van zijn aartsrivaal een nieuwe domper. Aan het slot van het voor hem teleurstellend verlopen toernooi in Linares was hij zo belust op een snelle revanche dat hij Karpov openlijk uitdaagde in Amsterdam volgens een afwijkende formule te spelen. Kasparov zou alleen tegen de FIDE-finalisten Karpov en Timman spelen, terwijl Karpov alleen zou aantreden tegen de PCA-voormannen Kasparov en Short. “Dan kan hij nog een keer laten zien dat hij de beste is', verklaarde Kasparov.

    • Dirk Jan ten Geuzendam