In eigen hand

Ruiterlijk gaf Begemann-president Joep van den Nieuwenhuyzen de afgelopen week toe de koers van zijn beursfonds soms te 'orkestreren' door zelf pakketten aandelen te kopen en te verkopen.

Op de beurs handelde hij onder de namen van vriend Breukhoven (Free Record Shop) en een gefingeerde Luxemburgse bank.

Nu handelt Van den Nieuwenhuyzen ook graag in bedrijven. Zo stuwde de verkoop van het bedrijf Cindu de winst van Begemann met 52 miljoen gulden op. Maar wie kocht Cindu? De Luxemburgse investeringsmaatschappij C. Invest. Het enige wat van dit bedrijf bekend is dat de Antwerpenaar W.G. Wilford directeur is. Wilford is de afgelopen tijd door kredietbureaus onderzocht en door hen niet kredietwaardig genoeg bevonden om zelf zo'n pakket te kopen. Wilford verklaarde gisteren desgevraagd geen enkel inzicht te willen geven in zijn financiers of aandeelhouders. Wel geeft hij toe dat C. Invest maar één bezit heeft: de aandelen Cindu. Wilford is al lange tijd van plan het pakket te verkopen, maar de koers vindt hij nog steeds te laag.

Natuurlijk, een Antwerpse ondernemer kan ineens de geest krijgen en een zwak presterend, tegen overneming beschermd chemiebedrijf kopen met de bedoeling koerswinst te behalen. Maar of het waarschijnlijk is? Beleggers in Begemann vermoeden dat Van den Nieuwenhuyzen niet alleen de koersvorming van Begemann in eigen hand wilde houden, maar ook de winst door een handeltje met stroman Wilford. (WvE)