In Afghaanse hoofdstad heerst hongersnood

GENÈVE, 26 MAART. 400.000 inwoners van de Afghaanse hoofdstad Kabul worden bedreigd door honger.

Dat heeft een commissie van de Verenigde Naties gisteren in Genève gezegd. De VN-commissie vertrekt vandaag naar Afghanistan om te bemiddelen tussen de strijdende partijen die elkaar de macht betwisten. Het is nog niet zeker of de commissie, onder leiding van de voormalige Tunesische minister van buitenlandse zaken Mahmoud Mestiri, door de voortdurende gevechten de belegerde hoofdstad kan bezoeken. De strijd rondom Kabul laaide begin januari op toen premier Gulbuddin Hekmatyar een verbond sloot met de Oezbeekse krijgsheer generaal Abdul Rashid Dostum. Hun manschappen bestoken al weken de hoofdstad waar de regering van president Burhanuddin Rabbani zetelt.

Door de oorlog is de stad sinds 6 maart vrijwel afgesloten van de buitenwereld. Slechts één VN-hulpkonvooi kon de stad bereiken. “In Kabul worden 400.000 mensen met de hongerdood bedreigd,” aldus Mestiri. De VN-commissie heeft geen concreet vredesvoorstel, maar wil eerst luisteren naar de standpunten van de verschillende partijen. (AP)