HEAD & SHOULDERS

Eerst was er Rob. Buiten, tegen de hekken gedrukt, stond Jantje. Die wilde graag naar binnen. De Grote Blonde Coureur streek over zijn hart. Eerst mocht Jantje prullenbakken legen en de auto's van de slipschool wassen, maar kleine jongens groeien en groeien en op een dag kon hij èn het stuur vasthouden èn met zijn voetjes de pedalen aanraken.

Vroem, vroeoemmm...Jantjes carrière had een aanvang genomen. Slipinstructie in de Simca 1000; zo'n cursus moet eeuwen geduurd hebben door de beroerde wegligging van het doosje waardoor er hekken en zandduinen om de baan moesten zijn, de auto was anders steevast richting strandboulevard getold. Duizelig en met een wandelende nier kregen de cursisten hun diploma door Jantje uitgereikt. Naast de slipschool was het circuit en ook dat hek nam Jantje. En na al een tijdje beroemd te zijn geweest in Nederland, ging de goedlachse krullebol de wijde wereld in. Racen kost geld, veel geld en daar moesten de sponsors voor zorgen. De plakletters op de steeds snellere auto's volgden elkaar in een almaar rapper tempo op. Taxicentrales, bouwmagnaten, shag, aftershave, kleine man met een sandwichbord op breed rubber. Kiezen is verliezen, de krullebol adverteerde met Head & Shoulders, tegen roos op je wimpers bij 300 kilometer per uur, voor Skoda, de ouderlingen- en artikel 31-auto uit Oost-Europa. Fout, helemaal fout, de reclamejongens hadden blijkbaar een off-day gehad. Jantje sleepte roosvrij een Japans cameramerk in zijn val mee. Op het circuit van Silverstone zat ik tijdens een perslunch tegenover hem. Hij en de twee Japanse geldschieters zaten op extra kussentjes om bij het bestek te kunnen. Mijn grapje over roos en artikel 31 werd zwijgend aangehoord en hij nodigde me minzaam uit om in de gloednieuwe Porsche een rondje over het circuit te maken. Dat had ik beter niet kunnen doen. Het eerste rondje in de grommende en knalhard geveerde bolide ging betrekkelijk rustig. Tot in het rechter ruitje een Aston Martin verscheen waarop Jantje mij vergat. Mijn bloed klonterde van doodsangst, kat in een hondenasiel. Nu nog krijg ik spontaan hoofd- en okselroos zodra ik zijn kop weer zie opduiken. Meestal is het een berichtje over voortijdig uitvallen of over hoeveel geld hij nu weer verloren heeft. Duizelig en met een wandelende nier wurmde ik me uit de bolide. Jantje lachte lief en zwaaide met zijn handje. Die middag heb ik hem tevergeefs gezocht om hem door de hekken terug te slaan. Nergens te vinden, zeker pech gehad met zijn Skoda. Morgen rijdt Jos Verstappen na een bliksemcarrière zijn eerste Formule I-race. Met eerste-klas sponsors. Jos, jongen, hou alles heel, was je haar met huishoudzeep en koop maandag een welverdiende echte auto.

    • Freddy Rikken