Grote actie van Franse studenten tegen loon

PARIJS, 26 MAART. Meer dan 100.000 studenten hebben gisteren in heel Frankrijk gedemonstreerd tegen de wettelijke verlaging van het minimumloon voor jongeren beneden de 25 jaar. De grootste opkomst gaven Parijs en Lyon te zien, met elk 30.000 demonstrerende studenten.

In 28 andere steden hadden eveneens protestmarsen plaats, waaronder Toulouse (15.000 betogers), Nantes (11.000) en Grenoble (10.000). Vooral in Parijs kwam het tot felle botsingen tussen het radicale deel van de studenten en de oproerpolitie. De betogers gooiden met stenen, tegels en takken naar de politie die antwoordde met het afvuren van traangasgranaten. Daarbij liepen 112 agenten en een aantal journalisten verwondingen op. In de Franse hoofdstad werden 240 betogers aangehouden.

De betogende studenten kregen in Parijs bijval van de werknemers van bedrijven. Bij een elektriciteitsbedrijf hadden werknemers een spandoek opgehangen met de tekst: 'Wij staan achter jullie'. Van menig Parijs balkon klonk applaus voor de demonstranten.

De studenten eisen de onmiddellijke intrekking van een nieuwe wet die dinsdag van kracht werd en werkgevers in staat stelt het minimumloon van om en nabij de 2.000 gulden bruto per maand voor ongeschoolde jongeren te verlagen met twintig tot zeventig procent. Daar moet dan wel een training op de werkplek tegenover staan.

Werkende jongeren en studenten protesteren al drie weken tegen de wet. De regering van premier Balladur heeft sindsdien enkele kleine concessies gedaan, maar houdt vast aan de essentie van de wet, die noodzakelijk wordt geacht om de werkloosheid van 12,2 procent in Frankrijk te verlagen. De regering schat dat de wet een kwart van de werkloosheid onder jongeren zal oplossen. (AFP, Reuter)