Foto

Foto: De Kuip, november 1969. Stropdassen op de tribune bij de wedstrijd Feyenoord-Ajax (1-0). Morgen spelen ze weer tegen elkaar. Vijfentwintig jaar geleden kwam het beslissende schot van Theo van Duivenbode in de voorlaatste minuut. Van Duivenbode was eerder afgedankt door Ajax en verkocht aan Feyenoord. Met zijn ziedende schot kort voor tijd haalde hij zijn gram op de club van Michels en Cruijff. Ajax speelde in De Kuip met het aanvalstrio Van Dijk-Cruijff-Keizer. Maar zij kwamen er niet aan te pas tegen de robuuste verdedigers Israel en Laseroms. Op het middenveld was Franz Hasil uitblinker. In de laatste seconde werd het zelfs nog bijna 2-0 voor Feyenoord. Doelman Gert Bals van Ajax vloerde de doorgebroken Ove Kindvall. Een strafschop volgens het boekje, maar scheidsrechter Dorpmans had al afgefloten. (Foto Vincent Mentzel / NRC Handelsblad)