Extra plaats voor Azië en Concacaf op WK voetbal

TUNIS, 26 MAART. Azië en de Concacaf-zone (Centraal- en Noord-Amerika, Caraibisch gebied) mogen in 2002 drie landen afvaardigen naar de eindronde van het WK voetbal.

FIFA-voorzitter Havelange heeft dat gisteren in Tunis gezegd. Toelating van een vierde Afrikaans land is echter niet voor 2006 te verwachten. De belofte van Havelange aan de federaties van Azië en Concacaf gaat ten koste van Europa dat momenteel dertien ploegen mag afvaardigen. Voor de eindstrijd van 1994 in de Verenigde Staten verloor Europa al een plaats aan Afrika. Onlangs maakte de FIFA plannen bekend voor het WK 1998 een playoff (uit en thuis) te laten spelen tussen de nummer drie van het Aziatische kwalificatietoernooi en een Europese vertegenwoordiger. Azië krijgt daardoor de kans al in Frankrijk met drie landen aan de start te komen. (Reuter)