'Drugsrunners' aangehouden op snelweg Breda

ROTTERDAM, 26 MAART. Bij een gezamelijke actie van Nederlandse, Belgische en Franse politiekorpsen tegen het drugstoerisme zijn gisteravond in Nederland 70 mensen aangehouden. Daarvan worden er 50 maandag voor de politierechter geleid.

De politie nam 20 auto's in beslag. Twintig 'bijrijders' kregen een dagvaarding uitgereikt.

De grootscheepse acties, waarbij ongeveer 700 agenten werden ingezet, vonden plaats op de A16 tussen Rotterdam en de grenspost Hazeldonk omdat daar de meeste drugstoeristen vanuit Frankrijk en België Nederland binnenkomen. In Rotterdam werden ongeveer zestig cellen vrijgemaakt.

Drugsrunners zijn gidsen die Belgische en Noordfranse drugstoeristen vanaf de snelweg naar de drugspanden in Rotterdam loodsen. Bij het werven van kopers gaan ze vaak agressief te werk; auto's met een Frans of Belgisch kenteken worden soms in de berm gedrukt. Voor het aanbrengen van de klant krijgen de runners een percentage. De grenspost Hazeldonk was aanvankelijk een verzamelpunt van runners en klanten, tot de politie daar twee jaar geleden een permanente post plaatste. Sindsdien hebben ze zich naar de A16 verplaatst.

De politie had de route in sectoren opgedeeld om drugsrunners aan te houden die automobilisten aanspreken. Sommigen werden meteen aangehouden of gevolgd tot een drugspand in Rotterdam, met de bedoeling ze daar tijdens een transactie te arresteren en te kunnen vervolgen op basis van de Opiumwet.

Van Nederlandse zijde namen aan de actie politiemensen uit de regio Rijnmond, van het Korps Landelijke Politiediensten en van het korps Midden- en West-Brabant deel. Tevens deden de marechaussee, het Openbaar Ministerie, de parketpolitie en andere ondersteundende diensten mee.

Eerdere acties van de Rotterdamse politie waren kleiner van opzet. Tijdens een actie in september vorig jaar lokten Rotterdamse politieagenten drugsrunners in de val door zelf in auto's met een Belgisch kenteken rond te rijden.

De Belgische politie hield 761 auto's aan bij een controle op haar grondgebied. Daarbij werden enkele kilo's hasjish gevonden, een paar gram hard drugs, een kilo springstof en een vuurwapen. Een werden aanhoudingen verricht. De Franse politie controleerde 120 auto's, waarbij enkele kilo's hasjish in beslag werden genomen.

Vanmorgen vroeg kwamen bij deze krant meldingen binnen van mensen die omstreeks vijf uur op de snelweg Breda-Antwerpen door drugsrunners benaderd werden. Daarbij kwam een auto langszij rijden en maakten de inzittenden duidelijk dat zij drugs konden leveren. Volgens een woordvoerder van de politie Rotterdam is “dat goed mogelijk”. Volgens hem pretendeert de politie het fenomeen drugsrunners met deze actie “uitgeroeid” te hebben. “We hebben een begin gemaakt met het terugdringen van de drugrunners. Dat was ook de opzet van de actie.”