Bij Grolsch en DSM loopt CAO-overleg vast

ROTTERDAM, 26 MAART. Bij zowel bierbrouwerij Grolsch als het chemieconcern DSM zijn de onderhandelingen tussen werkgevers en werknemers over een nieuwe CAO vannacht vastgelopen.

De Industriebond FNV gaat zijn leden raadplegen, nadat de CAO-onderhandelingen bij DSM (9.000 werknemers) op niets uitliepen. Acties worden bij DSM niet uitgesloten. Dit heeft een woordvoerder van DSM meegedeeld. “De partijen zijn uit elkaar gegaan zonder enige resultaten, ondanks verregaande concessies van onze kant. De FNV wilde helemaal niet op een structurele manier onderhandelen, maar stuurde aan op een breuk”, aldus de DSM-woordvoerder. Hij stelt dat de directie van het bedrijf op diverse punten aan de wensen van de vakbonden tegemoet is gekomen. Het grootste probleem tussen de bonden en de directie is het al jaren slepende geschil over de volcontinudienst bij DSM.

De Industrie- en Voedingsbond CNV zal het voorstel van de DSM-directie neutraal aan zijn leden voorleggen. In het eindbod van de directie zit volgens een woordvoerder van de bond een belangrijk voorstel voor de invoering van een nieuwe vijfploegendienst. “Minder positief zijn we over de loonsverhoging van nul. Wel krijgen de werknemers er via fiscale maatregelen netto wat extra bij”, aldus de woordvoerder.

Belangrijke oorzaak voor het stuklopen van de gesprekken bij Grolsch is dat de bierbrouwerij onvoldoende wil doen voor behoud van de werkgelegenheid, zo zei de Industriebond FNV. De vakbonden willen voorkomen dat bij Grolsch door reorganisatie 130 van de 960 arbeidsplaatsen verdwijnen. Ze hebben onder andere een 32-urige werkweek voorgesteld. Het bedrijf verwacht daar geen positief effect van. (ANP)