Amerikaanse troepen zijn weg uit Somalië

MOGADISHU, 26 MAART. Vanaf stranden vol restanten met wapens zijn gisteren de laatste Amerikaanse militairen uit Somalië vertrokken, waar ze dienst deden in het kader van de vredesoperatie van de Verenigde Naties. . “We zijn trots op wat we hebben gedaan. We weten dat daardoor honderdduizenden Somaliërs in leven zijn gebleven”, aldus generaal Thomas Montgomery, de commandant van de Amerikaanse operatie.

De Amerikaanse troepen zetten op 9 december 1992 onder het toeziend oog van tientallen cameraploegen voet aan wal in Somalië voor een militaire operatie ter bescherming van hulptransporten.

Egyptische soldaten zwaaiden Montgomery gisteren uit. De Egyptenaren maken deel uit van de VN-vredesmacht van 20.000 manschappen uit Aziatische en Afrikaanse landen, die nu is belast met het bewaren van de rust in het chaotische land in de Hoorn van Afrika.

Cobra-helikopters dekten de aftocht van de Amerikaanse commandant. De toestellen werden vorig jaar nog ingezet bij de bloedige en vergeefse pogingen om krijgsheer Mohamed Farah Aideed te arresteren. Straaljagers scheerden over de Somalische hoofdstad. “Voor het geval iemand zich iets in het hoofd haalt, willen we hen eraan herinneren dat we nog vuurkracht achter de hand hebben”, aldus een woordvoerder van de Amerikaanse eenheden.

De twee belangrijkste krijgsheren, Aideed en de door zichzelf benoemde president Ali Mahdi Mohamed, tekenden donderdag een vredesakkoord in de Keniase hoofdstad Nairobi. Diplomaten hebben echter gewaarschuwd dat Mogadishu ondanks het akkoord weer gemakkelijk kan afglijden naar een toestand van volledige anarchie. Veel strijders en bandieten laten zich weinig gelegen liggen aan de wensen van de twee krijgsheren. (AP, Reuter)