Zilverprijs naar hoogste niveau in ruim vier jaar

NEW YORK, 25 MAART. Na de 'goldrush' van vorig jaar is er op de internationale markten thans een 'zilverrush' aan de gang. De prijs van zilver bereikte deze week haar hoogste niveau sinds ruim vier jaar.

De koers sloot gisteren in Londen op 5,7475 dollar per troy ounce (31,1 gram). De verwachting is dat de zilverprijs boven de 6 dollar zal uitkomen.

De redenen voor de prijsstijging zijn talrijk, volgens analisten en handelaren. Enerzijds doet de vrees voor een beurskrach veel beleggers vluchten in zilver (en andere edelmetalen). Anderzijds jaagt de angst voor instabiliteit in de Verenigde Staten als gevolg van een Korea-crisis - en in mindere mate door het Whitewater-schandaal - de prijs op.

Superspeculant George Soros, die vorig jaar de goudkoorts in gang zette, wordt er van verdacht eveneens de stuwende kracht achter de run op zilver te zijn. Ook de betere vooruitzichten voor de Amerikaanse industrie doen de vraag naar zilver (dat vooral wordt gebruikt in fotografie en elektronica) stijgen. Dat zilver het voortouw neemt bij de stijging van de prijzen van edelmetalen hangt samen met de teleurstelling van beleggers over het feit dat de goudprijs zich niet over de 'magische' grens van 400 dollar per troy ounce heen laat jagen. Bovendien zijn op het goedkopere zilver veel makkelijker grote winsten te behalen dan bij goud, dat nu circa 391 dollar per ounce kost.

Ten slotte heeft de kooplust van India, waar vorig jaar de importbeperkingen voor het edelmetaal werden opgeheven, de prijs omhoog gestuwd. India, dat veel zilver gebruikt voor sieraden, kocht vorig jaar naar schatting 2.800 ton zilver, tegen 800 ton in 1992.