VS belooft steun na moord; Mexico wordt 25ste lidstaat van de Oeso

MEXICO-STAD, 25 MAART. Mexico is lid geworden van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Het is het eerste Latijnsamerikaanse land dat toetreedt tot de OESO. Dit heeft president Carlos Salinas de Gortari gisteren bekendgemaakt.

De Verenigde Staten hebben Mexico gisteren 6 miljard dollar steun toegezegd om eventuele klappen op de financiële markt op te vangen die Mexico kunnen treffen na de moord, woensdag, op de presidentskandidaat van de regerende PRI-partij, Luis Donaldo Colosio. De steuntoezegging werd gedaan in een gezamenlijke verklaring van minister van financiën Lloyd Bentsen en Alan Greenspan, de voorzitter van de Fed.

De koers van de peso daalde na gisteren tot bijna 3,33 ten opzichte van de dollar. Het plafond ligt op 3,36. De koers van aandelen van Mexicaanse bedrijven daalde gisteren op de Londense beurs met 10 procent, in New York bleef de schade beperkt tot een daling van ongeveer 5 procent. Ook de koers van de dollar leed onder de moord in Mexico, door de vrees van beleggers dat Amerika financiële schade zal ondervinden van de instabiliteit in Mexico en de verdediging van de peso. In Mexico zelf bleven de financiële instellingen gisteren gesloten.

De aankondiging van de toetreding tot de OESO, gisteren gedaan door president Salinas tijdens een bijeenkomst met zakenlieden, vakbondsleiders en politici, werd dan ook met luid applaus begroet als goed nieuws na de moord op Colosio. “Het lidmaatschap van de OESO geeft Mexico meer toegang tot de geïndustrialiseerde landen, met name in Europa”, zo zei Salinas.

Met de toetreding van Mexico komt het aantal leden van de OESO op 25. Mexico is het eerste nieuwe lid van de groep van rijkse industrielanden sinds Nieuw-Zeeland in 1973 toetrad.

Mexico heeft het lidmaatschap te danken aan de opmerkelijke economische ontwikkeling die het land de afgelopen decennia heeft doorgemaakt. Van een agrarisch ontwikkelingsland klom het op tot de op twaalf na grootste economische macht in de wereld. Volgens een recent OESO-rapport over Mexico stond het inkomen per hoofd van de bevolking in 1992 gelijk aan dat van de armere landen in de OESO (Griekenland, Portugal en Turkije).

Het succes van Mexico is onder meer te danken aan de strakke hand waarmee de regering-Salinas de begroting hanteert, de fiscale stabilisering en de herschikking van de schulden. Ook het privatiseringsprogramma (het omvangrijkste dat ooit in de wereld is uitgevoerd) speelde een belangrijke rol bij het herstel van Mexico. Sinds 1 januari van dit jaar vormt Mexico samen met de Verenigde Staten en Canada de Noordamerikaanse vrijhandelszone (NAFTA). (Reuter)