VS-bedrijven weg van beurs Tokio

TOKIO, 25 MAART. Vier grote Amerikaanse ondernemingen zullen zich terugtrekken van de effectenbeurs in Tokio. Het gaat om het chemieconcern Eastman Kodak, bandenfabrikant Goodyear Tire and Rubber, de bank Chase Manhattan en telefoonmaatschappij Bell Atlantic. Alle bedrijven vinden dat de omzet van hun aandelen in Tokio te laag is, waardoor de kosten van het genoteerd staan aan de beurs in Tokio relatief te hoog is.

Eind juni trekken de bedrijven hun notering in. Sinds het einde van 1991 hebben al 25 buitenlandse bedrijven zich teruggetrokken van de beurs. Er zijn nu nog 102 buitenlandse ondernemingen over. De kosten van de notering bedragen 10 tot 30 miljoen yen per jaar (190.000 tot 570.000 gulden per jaar), onder meer afhankelijk van het aantal aandeelhouders in Japan. Chase Manhattan staat sinds 1974 genoteerd, Eastman Kodak en Bell Atlantic sinds 1986 en Goodyear sinds 1988. (AP)