Staalakkoord dichterbij na Brussels beraad

ROTTERDAM, 25 MAART. Een akkoord over sanering van de Europese staalindustrie is aanzienlijk dichterbij gekomen na beraad tussen Europees commissaris Martin Bangemann en de belangrijkste Europese staalproducenten, waaronder Hoogovens.

Tijdens overleg in Brussel deze week heeft Bangemann de staalbedrijven tot november uitstel gegeven om alsnog aan de eis van de Europese Commissie te voldoen om tussen de 19 en 25 miljoen ton warmgewalst staal in te leveren. In ruil voor deze produktievermindering is de Europese Commissie bereid het aanbod tot steun aan bedrijven die capaciteit moeten inleveren, ter grootte van bijna een miljard gulden, tot het najaar te verlengen. Dit geld wordt besteed aan een afvloeiingsregeling voor ontslagen werknemers en aan subsidies om te kunnen concurreren met goedkoop staal uit Oost-Europa. Formeel moeten de ministers van industrie, die op 22 april in Brussel vergaderen, nog toestemming voor het plan geven.

Aanvankelijk zaten de onderhandelingen tussen de Commissie en de staalproducenten muurvast. Een grote producent als British Steel boycotte deze week zelfs de vergadering in Brussel, omdat topman Brian Moffat meer dan genoeg heeft van de illegale subisdies waarmee noodlijdende staalbedrijven in Duitsland, Spanje en Italië op de been worden gehouden. Evenals Hoogovens-topman ir. M. van Veen is Moffin mordicus tegen overheidssubsidies om noodlijdende staalbedrijven op de been te houden. Deze steun werkt volgens hen de noodzakelijke capaciteitsreductie in Europa tegen.

Maar inmiddels heeft de Europese Commissie, met name van de noodlijdende en inefficiënte Italiaanse staalbedrijven, de zogeheten Bresciani, signalen ontvangen dat zij capaciteit voor de produktie van 6 à 7 miljoen ton warmgewalst staal zullen inleveren. Daardoor kan een reductie van 19 miljoen ton, die volgens de Commissie minimaal nodig is voor een Europees staalakkoord, alsnog worden bereikt.

Voor Hoogovens heeft de nieuwe saneringsronde geen gevolgen. “Wij hebben al een hele warmband- en een dikke-plaatwalserij gesloten”, zegt een woordvoerder. Het IJmuidense staal- en aluminiumconcern heeft daarmee in totaal al anderhalf miljoen ton aan capaciteit ingeleverd. Wat Hoogovens betreft, mogen de Europese staalbedrijven nog meer produktie inleveren dan de beoogde 19 miljoen ton. De onderneming is niettemin tevreden dat het beraad in Brussel een voorlopig akkoord heeft opgeleverd dat dit najaar tot definitieve sanering van de Europese staalindustrie kan leiden.