Serviërs sluiten zich niet aan bij federatie Bosnië

SARAJEVO, 25 MAART. De Bosnische Serviërs zullen zich niet aansluiten bij de vorige week door de Bosnische Kroaten en de moslims gevormde federatie. Ze suggereren bovendien niet te willen deelnemen aan verder vredesoverleg zolang de sancties tegen Joegoslavië (Servië en Montenegro) niet zijn opgeheven.

Niet bekend

In een verklaring, uitgegeven na de zitting in Pale, wordt gesteld dat de vorming van de federatie “het formele en juridische einde betekent van de voormalige Joegoslavische republiek Bosnië-Herzegovina”. Dat houdt in dat de Serviërs het recht hebben aansluiting bij die federatie te weigeren. In de verklaring werd onderstreept dat de Serviërs niet over de vorming van de federatie zijn gepolst en werd duidelijk gemaakt wat hun uiteindelijke doel is: de eenwording van “Servië en andere gebieden van de Serviërs” binnen het voormalige Joegoslavië - een verwijzing naar de 'republieken' van de Serviërs in Bosnië en Kroatië.

Tijdens de zitting in Pale pleitte de leider van de Bosnische Serviërs, Radovan Karadzic, tegen aansluiting bij de door de Kroaten en moslims gevormde federatie. “Na twee jaar oorlog en zoveel slachtoffers hebben we niet het recht met [de moslims en Kroaten] in een gemeenschappelijke staat te gaan zitten”, aldus Karadzic, geciteerd door het Joegoslavische persbureau Tanjug.

Het parlement liet tevens weten niet te voelen voor verdere deelname aan vredesbesprekingen over het probleem-Bosnië zolang de sancties tegen Joegoslavië niet zijn opgeheven. “De Servische republiek [in Bosnië] eist dat de internationale gemeenschap, voordat verder wordt onderhandeld, haar verplichtingen jegens de Serviërs nakomt door de sancties op te schorten en op te heffen.” Of deze formulering neerkomt op een strikte weigering van deelname aan vredesoverleg is nog niet geheel duidelijk.

In Bosnië zelf heeft de VN-hulporganisatie UNHCR nog steeds de vrachtwagens niet terug die woensdag, op weg naar de moslim-enclave Maglaj, door Bosnische Serviërs werden gestolen, compleet met de lading van meer dan negentig ton voedsel en geneesmiddelen. Gisteren werd duidelijk dat de Serviërs tijdens het incident de Deense chauffeurs van de vrachtwagens, voorzien van een witte vlag, hebben gedwongen de frontlijn met de Bosnische Kroaten over te steken - hoewel er in het gebied mijnen lagen. De Serviërs hebben hardnekkig tegengesproken dat ze het konvooi hebben gestolen; niettemin meldde Tanjug gisteren dat Karadzic “de gek” die verantwoordelijk was voor het incident, heeft ontslagen.

Bij Vitez zijn vandaag twee Britse VN-soldaten gewond bij de ontploffing van een granaat, die vermoedelijk door Serviërs is afgevuurd. (Reuter, AP)